”Pacienţii urlau de durere şi nici măcar Algocalmin nu era. Un medic a trimis o asistentă să împrumute două fiole pe care le-au împărţit la cinci pacienţi”

Cel mai mare spital din regunea Moldovei, Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, se confruntă de mai mult timp cu lipsa unor medicamente uzuale din farmacia unităţii medicale.

Situaţia însă s-a acutizat atât de grav în ultima perioadă încât mai multe plângeri au plecat din spital către DSP şi Ministerul Sănătăţii, reclamând că ar lipsi analgezice pentru pacienţii care sunt internaţi la Terapie Intensivă, post-operaţie, sau chiar pentru resuscitarea unor persoane cu probleme la Cardiologie, notează ziaruldeiasi.ro.

Publicitate

Conducerea spitalului spune că problemele cu medicamentele ar fi vechi, că există unele deficienţe de furnizare pe perioadă scurtă de timp, dar că nu au existat disfuncţionalităţi majore.

În acelaşi timp, managerul dr. Dan Timofte spune că în ultimul an zece angajaţi de la achiziţii şi-au dat demisia, iar mai mulţi distribuitori de medicamente s-au retras din contracte sau furnizează produsele cu întârziere.

Spre exemplu, surse din spital susţin că într-o zi din luna iunie, când au fost făcute cinci intervenţii chirurgicale în Clinica de Ortopedie, pacienţii nu au primit calmante după încetarea efectului anesteziei.

Pe foaia de observaţie ar fi fost scris că medicamentele respective lipseau din farmacia spitalului. „Când efectul anesteziei a trecut, efectiv pacienţii urlau de durere în saloanele lor, şi nici măcar Algocalmin nu era. Un medic a trimis o asistentă să împrumute două fiole pe care le-au împărţit la cinci pacienţi”, precizează surse din spital.

O altă sesizare din Clinica de Cardiologie arăta că din farmacia spitalului lipseşte „noradrenalină”, care se foloseşte în caz de urgenţă pentru a creşte tensiunea arterială până la valori normale, folosită inclusiv pentru resuscitarea pacienţilor.

Tot persoane din spital susţin că această lipsă de medicamente nu este un singulară, ci a fost întâlnită de-a lungul timpului în mai multe secţii din unitatea medicală. La un moment dat, din Clinica de Gastroenterologie lipsea un medicament banal, Omeprazol, folosit în afecţiuni gastrointestinale.

„Nu este o lipsă generalizată, există o fluctuaţie, azi ai un anumit medicament, mâine se termină altul. Pare că este o lipsă de previziune, de coerenţă a celor care se ocupă de partea de achiziţii”, au mai precizat surse din unitatea medicală.

Sursele „Ziarului de Iaşi” au explicat faptul că problema furnizării de medicamente către unitatea medicală este una reală şi este cauzată în special de felul în care a acţionat serviciul de achiziţii publice al spitalului.

„Au fost probleme cu unele licitaţii, dar este vorba şi despre rea voinţă şi lipsă de personal”, a subliniat o sursă a ziarului din conducerea unităţii medicale. Practic, la unele licitaţii deja atribuite, producătorii de medicamente s-au retras şi nu au mai respectat contractele, iar cei aflaţi pe listele de rezerve au renunţat, pe rând, până când procedurile au trebuit reluate.

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.

Publicitate