Parc fotovoltaic de 40 de milioane de euro, distrus de hoți și vândut pe internet la bucată!

Parcul fotovoltaic din Ghelari, Hunedoara, care a fost construit cu ajutorul finanțărilor europene în perioada 2014-2015, a devenit ținta unor hoți care au lăsat în urmă pagube semnificative, informează adevarul.ro.

Această investiție semnificativă în energie, estimată la aproximativ 40 de milioane de euro, a rămas nefuncțională de mai bine de cinci ani și a fost deteriorată de trecerea timpului, forțele naturii și vandalizare.

Publicitate

Parcul fotovoltaic din Hunedoara, care se întinde pe aproximativ 30 de hectare la marginea comunei Ghelari, trebuia să producă 12.300 de MWh de energie anual, suficientă pentru alimentarea unui oraș cu 15.000 de locuitori. Cu toate acestea, din cauza neglijenței și a furturilor constante, acest obiectiv important nu a fost niciodată funcțional.

Administratorul parcului fotovoltaic a făcut plângere la Poliția municipiului Hunedoara cu privire la pagubele provocate de hoți în ultimul an. În urma acestei plângeri, polițiștii au desfășurat o anchetă amănunțită și au organizat o acțiune în data de 3 septembrie 2023, care a dus la prinderea în flagrant a doi bărbați, în vârstă de 19 și 41 de ani, din municipiul Hunedoara.

Aceștia încercau să vândă pe un site de comerț online bunuri furate, inclusiv 128 de panouri solare, 11 invertoare și 9 suporturi de invertoare, în valoare de peste 344.000 de lei.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, Bogdan Nițu, a declarat: „Polițiștii au luat măsura reținerii pentru 24 de ore față de cei doi bărbați, iar cercetările continuă în vederea documentării întregii activități infracționale. Ulterior, polițiștii au mai identificat un bărbat de 66 de ani, din județul Sibiu, bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat reclamate.”

Această intervenție a poliției a dus la recuperarea bunurilor furate și la reținerea suspecților. În ciuda acestui succes în prinderea hoților, parcul fotovoltaic rămâne într-o stare avansată de degradare și nu poate fi adus la funcționalitatea sa inițială.

Această situație nefericită subliniază importanța protejării și menținerii infrastructurii și a proiectelor de energie regenerabilă, în special în contextul finanțărilor europene, pentru a asigura dezvoltarea durabilă a comunităților locale. Autoritățile continuă să investigheze cazul și să ia măsuri pentru prevenirea unor astfel de incidente în viitor.

Publicitate