„Părintele” Laserului de la Măgurele a fost demis de Ministrul Educației, Monica Anisie

Cu toții am auzit câte ceva despre cel mai mare laser din lume, construit în România, la Măgurele, un proiect științific de interes global, comparabil cu CERN-ul din Elveția.

Aici, la Măgurele, se realizează cercetări științifice de graniță, cu participare internațională, estimându-se că descoperirile care urmează să se facă vor aduce mai multe premii Nobel pentru autorii lor.

Publicitate

Ei bine, cel care este considerat „Părintele” Laserului de la Măgurele este savantul român Nicolae Zamfir care, în anul 2004, s-a întors în România (de la Yale University, SUA, unde a fost profesor și cercetător în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory, din 1997 până 2004, conform Digi24) special pentru a coordona acest proiect.

Directorul Nicolae Zamfir a fost revocat din funcție, zilele trecute, de ministrul educației, Monica Anisie. Fără nicio explicație, susține acesta. Câteva ore mai târziu, Monica Anisie l-a numit director pe Nicolae Mărginean, unul dintre principalii contestatari ai lui Zamfir.

Directorul demis a declarat sâmbătă la Digi24 că a fost uimit de acest gest și că nu i s-a dat nicio explicație. El crede că este victima unei campanii de denigrare duse de anumiți angajați ai Institutului pe care i-a sancționat pentru nerespectarea unor reguli.

„Nu știu, nu vă pot răspunde, am primit și eu cu stupoare (vestea demiterii – n.r.), sunt uimit de faptul că am fost demis în grabă, deodată, fără  nicio discuție. În afară de campania de presă, de denigrare, care a fost în ultimele luni, nu știu alt motiv. Proiectul merge foarte bine, suntem aproape de finalizare”, a declarat Nicolae Zamfir, sâmbătă, la Digi24. „Nu știu ce a fost în spatele deciziei doamnei ministru”, a repetat profesorul Zamfir.

Publicitate