Părinții vor plăti 30.000 lei daune morale unei profesoare insultată de doi elevi

În urma unei hotărâri definitive pronunțate vineri de către Tribunalul Cluj, părinții a doi elevi cu vârsta sub 14 ani au fost obligați să plătească o sumă de 30.000 lei profesoarei BM de la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca.

Aceștia au fost găsiți vinovați de batjocorirea dascălului pe grupul de Whatsapp al clasei și pe platforma Facebook, informează vedemjust.ro.

Publicitate

Faptele: În martie 2019, Raul, în vârstă de 12 ani, și Cosmin, în vârstă de 13 ani, au comis fapte de batjocorire la adresa profesoarei. Raul a modificat o poză a acesteia asociind-o cu un animal și a distribuit imaginea pe grupul de Whatsapp al clasei.

În decembrie 2018, a postat o altă poză denigratoare, pe care a setat-o ca imagine de grup. Cosmin a creat un cont de Facebook folosind pozele primite de la Raul, asociindu-le cu numele profesoarei și a invitat colegii să îi dea accept la cont.

Profesoara a solicitat despăgubiri de 50.000 lei și publicarea hotărârii într-un cotidian central, argumentând că insulta adusă numelui și imaginii sale a afectat viața sa privată, demnitatea, dreptul la imagine și autoritatea profesională.

Deoarece cei doi elevi erau sub vârsta de 14 ani la data faptelor, părinții lor au fost chemați la proces. Părinții lui Raul au invocat faptul că acesta a făcut o glumă copilărească, în timp ce părinții lui Cosmin au susținut că acesta a șters contul de Facebook după o zi.

Profesoara a depus capturi de ecran cu postările considerate insultătoare, iar martorii au relatat despre impactul negativ asupra stării psihice a dascălului.

Argumente și hotărârea instanței: Instanța a considerat că faptele au adus atingere demnității profesorului, provocând un prejudiciu nepatrimonial.

Părinții au fost obligați să plătească suma de 30.000 lei cu titlu de despăgubiri și să publice hotărârea într-un ziar local, pe cheltuiala lor. Instanța a subliniat că modalitatea optimă de reparare constă atât în despăgubiri, cât și în prezentarea publică de scuze.

Decizia instanței s-a bazat pe prevederile Codului Civil referitoare la drepturile individuale, obligațiile părinților în cazul faptelor comise de minori și repararea daunelor, inclusiv cele nepatrimoniale.

Unul dintre elevi și profesoara au fost nemulțumiți de sentință și au contestat-o cu apel. Cu toate acestea, Tribunalul a menținut hotărârea Judecătoriei Cluj-Napoca, considerând că reparația prejudiciului este justificată.

Publicitate