Parlamentarii propun să ne fie ridicat permisul dacă nu achităm amenda de circulație!

Printre motivele de suspendare a permisului de conducere, parlamentarii vor să introducă și neplata amenzilor de circulație, în cazul adoptării unui proiect de lege depus în dezbatere publică la Senat de către liberali.

Pe motiv că au vorbit ei cu niște polițiști și au aflat că românii nu-și plătesc amenzile de circulație, deputații PNL au emis un proiect de lege care prevede suspendarea permisului auto pentru aceștia.

Publicitate

În primul rând, polițiștii nu au de unde să știe dacă cei sancționați contravențional și-au plătit sau nu amenda, atâta timp cât aceasta se achită la direcțiile fiscale, iar bazele de date ale celor două entități nu sunt interconectate.

În al doilea rând, este un abuz grosolan să suspenzi permisul de conducere al unui om care nu a avut bani să-și plătească amenda în termenul de 60 de zile impus prin modificarea legislativă.

Pe de altă parte, parlamentarii liberali susțin că administrațiile fiscale nu au niciun instrument pentru a-i determina pe oameni să-și plătească amenzile, în condițiile în care se fac permanent executări silite.

Termenul maxim pentru plata unei amenzi de circulație va fi stabilit la 60 de zile de la sancționarea contravenientului, iar în cazul neachitării la termen, dreptui unei persoane de a conduce va fi suspendat până în momentui plății, prevede un proiect legislativ inițiat de reprezentanții actualei puteri.

„Art. 103 se modifică și se completează după cum urmează:

(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule și tractoare agricole sau forestiere se dispune:

f) până în momentul achitării amenzii, daca aceasta nu a fost achitată în termen de 60 de zile de la sancționarea contravenientului”, se arată în proiectul de lege pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice cu modificările și completările ulterioare.

Astăzi, legislația prevede că o amendă poate fi achitată la jumătate dacă este plătită în termen de 15 zile de la data comunicării procesului-verbal, iar neatacarea acestuia în 15 zile de la comunicare precum și a hotărârii judecătorești prin care s-a soluționat contestarea amenzii constituie titluri executorii, fără vreo altă formalitate. Prin urmare, contraveninetul riscă doar executarea silită după acest termen.

Proiectul de lege, care vine sa modifice Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice cu modificarile si completările ulterioare, arata ca Romania are un nivel scazut de achitare a amenzilor rutiere.

„Principala problema este aceea ca unitatile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a incasa amenzile si a le transforma, deci, in venit la bugetul local. Incasarea acestora este posibila deoar dupa perioade lungi de timp sau niciodata, ceea ce inseamna o diminuare a bugetului local.

De asemenea, nerealizarea acestui indicator – incasarea amenzilor  – implica si o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fara ca unitatile administrativ teritoriale sa aiba vreo vina. Prin urmare, in mod automat, se inregistreaza o diminuare a bugetului total local respectiv” sustin initiatorii proiectului de lege.

Masura suspendarii permisului de conducere poate fi inteleasa si ca „o forma de disciplinare a soferilor, absolut necesara pentru o tara precum Romania, care inregistreaza cel mai mare numar de morti in accidente rutiere, raportat la populatie, la nivelul Uniunii Europene: 85 de morti la un milion de locuitori”.

Parlamentarii PNL care au introdus această inițiativă legislativă sunt: Alexe Florin-Alexandru, Avrămescu Gabriel-Ioan, Balint Liviu-Ioan, Barcari Rodica-Luminiţa, Bîlcea Ovidiu-Sergiu, Bota Călin-Ioan, Burciu Cristina, Burduja Sebastian-Ioan, Ciofu Cătălina, Cozmanciuc Corneliu-Mugurel, Făgărăşian Valentin-Ilie, Leoreanu Laurenţiu-Dan, Mărculescu Dumitru, Marşalic Jaro Norbert, Roman Florin-Claudiu, Rujan Dumitru, Stângă George-Cătălin, Stoian Maria, Stoica Ştefan-Bucur, Thellmann Christine, Turcan Raluca. 

Proiectul poate fi consultat aici

Publicitate