Partea bună: avem alocați 80 miliarde Euro. Partea proastă: 36% este rata de absorbție a fondurilor europene

E un câștig pentru Romania că avem o alocare de 80 miliarde Euro, dar asta nu înseamnă că deja dispunem de ei!

Uniunea Europeană spune: „aveți banii ăștia puși deoparte, veniți și-i luați!„. Adică, ține de autoritățile centrale să-i poată absorbi, dar și de primării, de consilii județene și de restul instituțiilor care pot accesa aceste fonduri.

Sa nu uitam că rata de absorbție a fondurilor europene era în2019 de doar 36%, așa că autoritățile trebuie sa se apuce serios de scris proiecte.

„80 de miliarde mi se pare că este o alocare bună, dar sper să-i folosim cu rigurozitate şi să-i maximizăm implementarea acestora. Putem vorbi în 5-7 ani şi să vedem că din păcate am putea fi în situaţia actuală cu rata de absorbţie de 30 la sută şi cu ce ne-ar ajuta acest succes dacă nu putem implementa”, a declarat pentru Mediafax, Corina Creţu.

„Va fi nevoie de o procedură tehnică, oficială, de a notifica Comisia Europeană să spunem exact cum dorim să folosim aceşti bani. Nu trebuie să ne modificăm planul de relansare sub nicio formă. El este foarte bun. Va trebui doar să-l traducem în termeni tehnici Comisiei Europene, să-l trimitem la Comisia Europeană şi să primim aprobare”, a menţionat Siegfried Mureşan.

Cum se împart banii alocați de UE:

33,5 miliarde euro din Fondul NextGenerationEU

  • 16,8 miliarde – granturi nerambursabile
  • 16,7 miliarde – împrumuturile rambursabile

46,3 miliarde euro din Bugetul multianual al UE

  • 26,8 miliarde de euro politica de Coeziune
  • 18,7 miliarde euro politică Agricolă
  • 760 milioane euro fondul pentru Tranziţie Justă
Publicitate