Patinatoare exclusă de la Campionatele Europene: „Nu ești italiancă. Scrie ‘cetățenie română'”

Patinatoare exclusă de la Campionatele Europene pe motiv că nu este italiancă. Sabrina Samson, în vârstă de 17 ani, nu va putea fi pe gheață, la Forli, deoarece va avea cetățenie italiană abia anul viitor. Până atunci, pe cartea de identitate a Sabinei, de origine moldovenească, scrie „cetățenie română”.

Atleta de 17 ani, care locuiește în Cinto Caomaggiore și studiază în Pordenone, nu va fi admisă. Deși Sabrina Samson s-a născut în Italia, are origini moldovenești și cetățenie română, informează stiridiaspora.ro.

Sabrina Samson și-a dorit foarte mult să concureze alături de coechipierele sale la Forlì, la Campionatele Europene de patinaj pe role. Dar nu va putea fi prezentă pe patinoar deoarece nu are încă cetățenie italiană, deși s-a născut aici și a locuit întotdeauna în regiunea venețiană.

Are 17 ani, mai are de așteptat încă unul și nu există nicio derogare care să țină. S-a antrenat la fel de mult ca și ceilalți sportivi, a depus același efort, a făcut aceleași sacrificii, a purtat aceeași uniformă, cea a Diviziei Portogruaro. Singura diferență este cartea de identitate: pe cea a Sabinei, de origine moldovenească, scrie „cetățenie română”.

Tânăra, care locuiește cu familia în Cinto Caomaggiore, și-a vărsat furia în urmă cu trei zile, după ce a câștigat campionatele italiene: „Sunt singura exclusă, m-am născut aici, merg la școală aici și nu pot reprezenta Italia”.

„Nu reprezint Italia și asta mă face să sufăr, pentru că m-am născut în această țară și am făcut școala aici și nu vreau să fiu lăsată pe dinafară, visul meu este frânt din cauza unei reguli: mi-ar plăcea foarte mult să fiu acolo cu tovarășii mei, aceeași coregrafie este concepută pentru noi treisprezece și acum ar trebui refăcută“, a spus Saabrina pentru Il Gazzettino.

Părinții săi cer ajutorul politicului. „Fiica mea își dorește foarte mult să participe”, spune mama ei, Tatiana, „îi place acest sport, atât de mult încât îi dedică atâtea ore pe zi: apelez la guvernatorul Zaia și la oricine ne poate obține o permisiune specială pentru a o lăsa să concureze“, a mai spus ea.

Președintele Coni Veneto, Dino Ponchio, cunoaște bine subiectul pentru că, la nivel regional, există cel puțin o duzină de cazuri de acest tip: băieți care s-au dedicat trup și suflet sportului, care au devenit campioni, care au luptat pentru a urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului italian. Dar care, fără cetățenie, nu poate aspira la cea internațională.

‘Îmi exprim solidaritatea cu atletul venețian, chiar dacă îmi dau seama că nu poate servi la mare lucru’, comentează Ponchio, ‘însă trebuie să respectăm legislația federațiilor. Este brutal și îmi pare rău pentru băieți, dar la nivel internațional există reguli, nu le facem noi”.