Pentru a face economie la buget, Guvernul va reduce și numărul de celor de la Salvamont!

În goana sa după a aduna cât mai mulțibani la buget, Guvernul Ciolacu a impus o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare prin comasarea instituțiilor care au sub 50 de salariați sau reducerea acestora cu 15%.

Din nefericire, și cei din SALVAMONT, care zi de zi sunt prezenți în munții României pentru a salva viața turiștilor, vor suferi de pe urma acestor măsuri ale Guvernului și vor fi nevoiți să-și restrângă numărul de salariați.

Consiliile Județene din România, care au în subordine servicii publice Salvamont cu personalitate juridică, au transmis memorandumuri de exceptare către Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei.

Aceste memorandumuri vin în contextul Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscale și bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, care permite Guvernului să aprobe exceptii de la procesul de desființare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activitatii catre alte structuri organizatorice, numai in situatii in care activitatea institutiilor/entitatilor publice este considerata unica.

Până în prezent, nu s-a primit niciun răspuns și nu au fost organizate consultări asupra memorandumurilor depuse de către Consiliile județene.

În acest sens, serviciile publice Salvamont, împreună cu Asociația națională a Salvatorilor Montani din România, solicită acordarea unei audiențe de urgență de către Guvernul României, Ministerul Dezvoltării, Lucrarilor Publice și Administrației și Ministrul Finanțelor.

Motivația acestei solicitări se bazează pe considerentul că structurile Salvamont din România au o misiune unică în activitatea de salvare în munți și locuri greu accesibile.

Aceasta include patrularea preventivă, asigurarea permanenței la punctele și refugiile SALVAMONT, căutarea persoanelor dispărute, acordarea primului ajutor medical și transportarea accidentaților sau bolnavilor la prima unitate sanitară. Salvamontul coordonează și sprijină activitatea de amenajare, întreținere și reabilitare a traseelor montane și intervine în cazul dezastrelor naturale.

Cu toate acestea, în cazul în care prevederile Legii nr. 296/2023 ar fi aplicate și Salvamontul ar fi comasat cu alte instituții, există riscul unei reduceri cu 15% a numărului de posturi, ceea ce ar afecta grav activitatea sa ca structură de urgență. Conducerea Salvamont România subliniază că, chiar dacă personalul este subdimensionat în prezent, gradul de răspuns și de succes la intervenții este de 100%.

Conducerea Salvamont România solicită factorilor decidenți din cadrul Guvernului României acordarea unei audiențe pentru a discuta această situație și a identifica o soluție optimă în vederea menținerii unui grad ridicat de performanță a serviciilor de salvare montană, prevenire a accidentelor și de siguranță pentru cei care practică turismul montan.

Publicitate