Pentru canabis, românii nu vor mai merge în Olanda: o vecină a României va legaliza drogul

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut vineri publică lista completă de cinci întrebări pe care administraţia sa doreşte să le supună votului în cadrul unui plebiscit preconizat să aibă loc în paralel cu alegerile locale din 25 octombrie.

Printre întrebări figurează reducerea numărului de parlamentari în legislativul de la Kiev şi legalizarea cannabisului în scop terapeutic, relatează agenţiile de presă Ukrinform, AFP şi Reuters.

Într-un apel adresat ucrainenilor, Zelenski şi-a îndemnat concetăţenii să-l ajute să treacă în parlament proiectul său de reducere a numărului de deputaţi la 300 de la 450 câţi sunt în prezent, scrie agerpres.ro.

‘Dacă oamenii vor spune ‘da’, niciun singur politician – oricât de multă influenţă financiară, mediatică sau de partid ar avea – nu va putea să conteste voinţa poporului’, argumentează Biroul prezidenţial de la Kiev într-un comunicat.

O altă întrebare la care ucrainenii sunt chemaţi să-şi exprime opinia este legată de legalizarea cannabisului în scopuri terapeutice în ţară. ‘Pe teritoriul ţării noastre, aceasta este total ilegal’, dar ‘lumea se schimbă şi trebuie să tragem concluziile de rigoare şi să aduce schimbări contractului nostru social’, conform aceluiaşi text al preşedinţiei ucrainene.

‘Potrivit estimărilor preliminare, cel puţin două milioane de ucraineni au nevoie exact de cannabis’ pentru uz terapeutic, se menţionează în document, în care preşedinţia ucraineană susţine: ‘Evident, suntem preocupaţi de buna calitate a vieţii lor’.

Zelenski a anunţat săptămâna aceasta că cinci întrebări pe probleme sociale vor fi adresate alegătorilor în ziua alegerilor locale, în 25 octombrie. Lista completă cu întrebări a fost dată publicităţii abia vineri de către preşedinţia de la Kiev, în timp ce Volodimir Zelenski plecase într-o vizită oficială în Turcia.

Publicitate