Pentru prima dată în istorie, UDMR a câștigat primării în Moldova!

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) a reușit pentru prima dată în istorie să câștige primari și consilieri locali în opt comune din județul Bacău, localități unde populația de maghiari este minoritară.

„Este un moment istoric faptul că UDMR va avea primari în două comune şi consilieri locali în şase comune din judeţul Bacău, unde locuiesc ceangăi,” a declarat președintele UDMR din județul Bacău, László Pogár, pentru agenția ungară de presă MTI.

În declarația dată MTI, László Pogár a menționat că, potrivit rezultatelor electorale încă neoficiale, dar deja certe, candidații UDMR au reușit să intre în administrațiile locale ale unor comune din Moldova, locuite și de ceangăi, unde nu au mai existat reprezentanți maghiari.

Pentru prima dată în istorie, Găiceana – care include și satul Arini, locuit de ceangăi – va avea un primar UDMR, Alina Gál. Tânăra economistă, care a terminat masteratul la Londra, a câștigat 38% din voturi; având în vedere că maghiarii reprezintă 10% din populația satului, candidata a fost susținută într-un număr mare și de alegători români.

„Alina Gál s-a întors acasă din străinătate și a lucrat ca manager de resurse umane pentru Asociația Maghiarilor Ceangăi din Moldova. Comuna băcăuană nici că ar putea avea un conducător mai pregătit ca Alina Gál,” a subliniat Pogár.

În comuna Găiceana, Pogár – consilier local încă din 2008 – a adăugat că speranța este ca numărul consilierilor locali UDMR să crească de la unu la patru.

Péter Oltean, primarul orașului Ghimeș-Făget, a reușit să câștige un nou mandat cu 67% din voturi, iar UDMR deține majoritatea în consiliul local cu 63% din voturi.

În satul Nicolae Bălcescu, situat la cinci kilometri de orașul Bacău, cu o populație de 9.000 de locuitori, UDMR ar putea obține un mandat, iar după redistribuire, chiar și două mandate. Localitatea include și satul Valea Seacă, locuit și de ceangăi.

În comuna Parincea, care include localitatea Vladnic, locuită și de ceangăi, UDMR se așteaptă la două mandate de consilieri locali. La primăria din comuna Cleja și la cea din comuna Pârjol, UDMR va avea câte un consilier local.

László Pogár a subliniat că succesul se datorează faptului că ceangăii din Moldova au văzut că UDMR face o treabă cinstită și lucrează pentru comunitate, astfel că și-au arătat aprecierea prin voturile exprimate.

La cel mai recent recensământ din România, județul Bacău a fost singurul județ din țară în care numărul maghiarilor a crescut; dintre cei 600.000 de locuitori ai județului, 4.651 au declarat că sunt de etnie maghiară.

Publicitate