Peste 50 de angajati ai DGASPC Vaslui au certificate de handicap, in frunte cu directorul. Tatal unei șefe este „nevazator” dar conduce masina

Peste 50 de angajați ai DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului) Vaslui, inclusiv directorul instituției, Dragos Cazacu, au fost dezvăluiți de către presa locală ca deținători de certificate de handicap.

Această situație ridică semne de întrebare cu privire la acuratețea și etica procesului de acordare a certificatelor de handicap în regiune, informează vremeanoua.ro.

Publicitate

Conform informațiilor furnizate de către DGASPC Vaslui, în anul 2022 au fost emise nu mai puțin de 7.185 de certificate de handicap, dintre care 2.135 în grad grav cu asistent, 3.333 în gradul accentuat, 517 în gradul mediu și 32 în gradul ușor.

Într-o evidență actualizată la 31 decembrie 2022, s-a constatat că în instituție se află înregistrate 852 de persoane adulte cu handicap grav cu asistent personal de tip vizual. Printre acestea se află și directorul DGASPC Vaslui, Dragos Cazacu, care, deși suferă de o boală autoimună de mai mulți ani, a depus dosarul de încadrare abia în 2021, după ce a devenit șeful instituției.

Într-o declarație acordată presei, Dragos Cazacu a afirmat că a fost încurajat de către colegi să solicite un certificat de handicap, considerând că este un drept al său și nu un lucru rușinos. Directorul DGASPC Vaslui este cunoscut și ca un pasionat al mersului pe motocicletă.

Persoanele cu dizabilități care dețin un certificat de handicap beneficiază de unele avantaje, precum scutirea de la plata rovinietei, impozitul pe venit din salariu, impozitul pe cladirea folosită ca domiciliu și impozitul pe terenul aferent clădirii de domiciliu, precum și decontarea carburantului necesar pentru deplasarea cu autoturismul personal. Începând cu anul 2023, aceste persoane pot primi și tichete valorice în locul biletelor de călătorie gratuite.

În altă ordine de idei, a fost adus în atenția publicului un caz controversat, cel al lui Viorel Bagu, tatăl uneia dintre șefele DGASPC Vaslui, Alina Clapa. Bagu, care a fost surprins de jurnaliști pe stradă, a recunoscut că are o deficiență vizuală, dar că se descurcă fără asistent personal, deși ar fi trebuit să beneficieze de acest serviciu.

Cu toate acestea, el deține un permis de conducere și utilizează frecvent propria mașină. Viorel Bagu este tatăl Alinei Clapa, șefa Serviciului Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Dizabilități din cadrul DGASPC Vaslui, care are atribuția de a recomanda încadrarea sau revocarea în gradul de handicap a unei persoane.

Alina Clapa a început să lucreze la DGASPC Vaslui în 2016 și a devenit șefa Serviciului pentru persoanele cu handicap în 2017. În aceeași perioadă, tatăl ei a fost încadrat în grad grav de handicap pe termen nedeterminat.

Recent, Viorel Bagu a fost scos din lista persoanelor cu handicap după aproape șase ani în care a beneficiat de o indemnizație considerabilă, fiind scutit de plata taxelor și impozitelor.

Situația de la DGASPC Vaslui ridică întrebări serioase cu privire la corectitudinea și transparența procesului de acordare a certificatelor de handicap în instituție. Autoritățile competente sunt așteptate să investigheze și să clarifice aceste aspecte pentru a asigura o justă și corectă încadrare a persoanelor cu dizabilități în sistemul de protecție socială.

Publicitate