Peste 50 de licee din țară nu mai pot avea clase de a IX-a în anul școlar următor! Vezi care sunt acestea

Potrivit noii metodologii publicate în Monitorul Oficial pe 4 ianuarie, liceele cu rata de promovare de 0% sau cu un singur candidat promovat în sesiunile cumulate din anul 2023 ale examenului de bacalaureat nu vor putea propune cifră de școlarizare pentru clasa a IX-a în anul următor.

Această măsură privează unitățile de învățământ în cauză de posibilitatea de a atrage elevi pentru anul de școlarizare următor, având un impact puternic asupra lor, informează scoala9.ro.

Daniela Vișoianu, expertă în educație, și fosta președintă a Coaliției pentru Educație, a atras atenția că această decizie ar putea duce la situații extreme, precum desființarea unor licee și creșterea abandonului școlar.

Cifra de școlarizare reprezintă numărul de locuri disponibile pentru elevi în clasa a IX-a, iar măsura va afecta direct capacitatea liceelor de a atrage elevi noi, fapt ce poate conduce la consecințe semnificative pentru instituțiile respective.

După Bacalaureatul din anul școlar precedent, cel puțin 55 de licee nu au avut niciun absolvent promovat sau au avut un singur promovat, conform informațiilor obținute din platforma Ministerului Educației pentru rezultatele la Bacalaureat.

Site-ul scoala9.ro a făcut lista liceelor cu rată de promovare 0 sau cu un singur promovat. Metodologia nu face referire la candidații din seriile anterioare, dacă ei sunt sau nu luați în calcul, așa că în lista de mai jos au fost numărați și ei. Datele nu cuprind și sesiunea din toamnă. Centralizarea poate fi consultată aici.

Această listă include mai multe licee tehnologice cu un singur candidat înscris la examene, dar și unități de învățământ cu o participare mai mare la examen.

Numărul liceelor fără niciun promovat aproape s-a dublat în ultimii patru ani, de la 27 de unități de învățământ în 2020 la 55 de unități anul trecut. Printre acestea se regăsesc și licee care, deși nu au avut promovați la Bacalaureat în 2023, au avut o rată de promovare semnificativă în anii precedenți.

Măsura luată ridică semne de întrebare cu privire la consecințele asupra accesului la educație și asupra viitorului liceelor în aceste condiții, având în vedere implicațiile grave ce pot afecta nu doar instituțiile de învățământ, ci și tinerii care caută să își continue studiile în aceste locuri.

În vară, premierul Marcel Ciolacu spunea, în Parlament, că „România nu trebuie să aibă licee în care niciun elev să nu ia bacul. România nu trebuie să mai aibă în sistemul de educație oameni cu doi și trei la titularizare, care s-au făcut profesori doar pentru că n-au găsit altceva mai bun de făcut”.

Publicitate