Pfizer ne cere să cumpărăm cele 28 de milioane de vaccinuri pe care le-am comandat și care costă 500 mil de euro

Pharmaceutical giant Pfizer a decis să acţioneze în instanţă România, în contextul unei dispute referitoare la vaccinurile anti-Covid comandate de statul român în timpul pandemiei.

România a fost dată în judecată într-un proces care ne-ar putea costa cel puţin jumătate de miliard de euro.

Publicitate

Compania Pfizer ne cere în instanţă să cumpărăm 28 de milioane de doze de ser pe care le-am comandat.

În caz contrar, conform contractului semnat de cei care au fost în fruntea Guvernului în timpul pandemiei, trebuie să plătim măcar pentru jumătate din cantitate, respectiv 550 de milioane de euro. Asta în condiţiile în care depozitele de la noi sunt pline şi cu vaccinuri care expiră.

Pfizer susţine că statul român nu a respectat condiţiile contractuale în ceea ce priveşte cantitatea şi termenele de livrare ale vaccinurilor comandate.

Această acţiune legală survine într-un context în care Pfizer a iniţiat proceduri similare împotriva altor ţări, cum ar fi Ungaria şi Polonia, pentru motive similare. Gigantul farmaceutic a reclamat aceste ţări pentru neachitarea contractelor privind achiziţiile de vaccinuri.

În plus, în România, un anchetă privind achiziţiile din timpul pandemiei este în curs de desfăşurare, sub coordonarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Foşti miniştri ai Sănătăţii sunt investigaţi în legătură cu posibile comenzi de vaccinuri care ar fi depăşit necesităţile reale ale ţării.

Până la clarificarea acestei situaţii în instanţă, relaţia tensionată dintre Pfizer şi România în privinţa vaccinurilor anti-Covid rămâne un subiect de mare interes şi îngrijorare, în contextul luptei continue împotriva pandemiei.

Publicitate