Pietonii, îndemnați să privească cerul în timp ce traversează strada! – FOTO

Mai multe treceri pentru pietoni au fost insripționate cu mesajul ”privește cerul”. Una din ele poate fi remarcată în București, la Piața 1 Mai. Și nu e singura. 

Acest tip de mesaj s-a viralizat în ultima vreme în tot felul de aglomerări urbane, ceea ce e mai grav este că a apărut și pe treceri pentru pietoni, acolo unde avem un număr mare de accidente mortale, fie din cauza șoferilor neatenți, fie din cauza pietonilor care nu se asigură la traversare.

Publicitate

Administrația locală este răspunzătoare pentru tot ceea ce se cheamă infrastructură și semnalizare rutieră și ar cam fi cazul să ia măsuri în aceste privințe.

Și așa întâlnim mulți pietoni care traversează cu capul în telefoane sau cu căștile în urechi, fără să se asigure mai întâi, ceea ce lipsea marilor aglomerări este ca pietonii să mai privească și cerul în timpul traversării.

Un mod prin care privești diferit anumite situații din viață, un joc devenit proiect global, a fost „Privește cerul”. Mesajul, devenit viral, apare inscripționat în toată capitala, pe ziduri, borduri, treceri de pietoni, vitrine de magazine, transmiote iqool.ro.

Originea inscripțiilor se află în Paris, unde Grig, un român de 23 de ani, studiază filosofia. „Regarde le ciel” a luat naștere prin combinația unor idei provenite din modul de viață descris de filozofiile antice, care te fac să înțelegi diferit anumite situații, cu faptul că tânărul se afla într-o societate nouă, mai închisă în sine, însă din care lumea părea dornică să scape. Și să se reapuce de visat.

Totul a fost gândit ca un joc, o contradicție care să provoace oamenii. Tânărul a vrut ca oamenii să uite de aspectele vieții lor artificiale, să dispară măcar pentru un moment din societate, să simtă cu adevărat că fac parte din cosmos și să privească cerul.

Cerul îl consideră singura legătură comună dintre oameni, iar atunci când privești cerul, conexiunea sacră dintre simțuri și gânduri devine mai accentuată. Iar acea legătură nu poate fi exprimată decât prin artă, religie sau știință. Grig a ales arta.

Autorul nu-și asumă nimic, considerând că ceea ce faci în stradă, nu-ți aparține, mesajul și destinatarul fiind singurii care contează. Mereu a păstrat anonimatul, neavând nici pe conturile de socializare poze cu el.

Ne rătăcim în peisaje urbane, nu mai avem timp să admirăm universul și să comunicăm cu el. Poate, privind cerul, ne amintim de visele în care vrem să ne pierdem, ne alegem gândurile pe care vrem să le concretizăm.

Fiecare percepe și deslușește mesajul după propriul cod interior. Visele sunt cele care dau sens existenței, iar realitatea ar trebui privită ca o continuarea a viselor, și nu invers, așa cum este de părere și Grig.

Publicitate