Plângere penală pe numele primarului Carabelea, a vicelui Irimia și a șefului Poliției Locale pentru distrugere și furt!

În urmă cu două săptămâni, una din cele mai cunoscute terase din municipiul Piatra-Neamț (terasa Tonique) a fost pusă la pământ printr-o Dispoziție de desființare emisă de conducerea primăriei, asta deși există o contestație în instanță împotriva dispoziției respective și a unei acțiuni de suspendare a actului administrativ (vezi aici). 

Atât primarul PNL Andrei Carabelea, cât și viceprimarul USR Marius Ioan Irimia și șeful Poliției Locale, Eugen Pancu, au supravegheat personal demolarea construcției (vezi video).

Publicitate

Loviți de entuziasm și de elanul tovărășesc de a pune la pământ o terasă care cu ani în urmă era foarte frecventată atât de turiști cât și de localnici, primarul Carabelea, viceprimarul Irimia și șeful Poliției Locale s-au făcut cu câte o plângere penală pentru distrugere și furt.

Conform plângerii, aceștia nu doar că au supravegheat operațiunea de demolare, dar au și dat indicații muncitorilor despre ce și cum să dărâme. Asftel, a fost distrus un mobilier care nu avea legătură cu terasa respectivă și pentru care nu era emisă dispoziție de demolare.

Este vorba de un suport de lemn și metal cu o lungime de 4 metri și o înălțime de 1,8 metri, construit artizanal, amplasat pe peretele unei clădiri învecinate cu terasa, proprietate privată, care era utilizat ca suport pentru aranjament floral.

Înainte de amplasarea suportului respectiv, peretele era plin de graffiti și de mesaje cu ”dedicație specială” pentru primăria municipiului (vezi foto).

 

Acel suport nu era amplasat pe domeniul public și nu făcea parte din obiectele ce trebuiau demolate prin dispoziția de primar. După distrugerea acestuia, elementele componente din lemn și metal au fost încărcate într-un autovehicul.

În plângerea penală făcută de persoana păgubită, se menționează că atât primarul, cât și viceprimarul și șeful Poliției Locale, în calitate de reprezentanți ai autorității publice locale, trebuiau să acționeze într-o manieră rezonabilă și să urmeze proceduri corecte, care să respecte cerințele nediscriminării și să urmărească principiul proporționalității.

În schimb, au decis, cu abuz de putere, să extindă activitatea de distrugere și asupra unor obiecte care nu erau menționate în dispoziția de desființare, lucru care, ar putea întruni elementele constitutive ale infracțiunii de distrugere și furt.

Alături de cele trei persoane, plângerea mai vizează alți doi funcționari din primărie, membri ai Comisiei de desființare.

Publicitate