Polițist pus la plată pentru deteriorarea autospecialei după ce a oprit un infractor

Un polițist a fost pus la plată pentru că și-a făcut datoria, oprind un infractor. El și-a avariat mașina din dorate în timpul misiunii.

Sindicatul Europol relatează că un poliţist din judeţul Călăraşi care a intrat cu autospeciala pe contrasens pentru a opri un bărbat cunoscut pentru faptul că obişnuia să circule fără permis şi uneori băut a fost cercetat de şefii săi şi sancţionat.

Publicitate

Sindicaliştii susţin că el a fost „pedepsit pentru că şi-a făcut datoria”, invocându-se că „la acest moment la nivelul Poliţiei Române nu există o procedură pentru oprire forţată care să poată fi aplicată în astfel de circumstanţe”, şi spun că vor face demersuri pentru stabilirea unor astfel de proceduri, transmite stiripesurse.ro.

Aceştia prezintă o situaţie din judeţul Călăraşi, unde, în luna iunie, poliţiştii din oraşul Budeşti au urmărit un bărbat care conducea un autoturism fără a avea permis de conducere şi care scăpase de câteva ori fără să fie prins, dar cu toate că s-au folosit două autospeciale de poliţie neinscripţionate pentru a-i bloca calea, acesta nu a oprit şi a reuşit să le ocolească.

„La scurt timp însă, un alt coleg s-a folosit de avantajul că circula din sens opus şi i-a blocat calea, acroşând autoturismul fugarului şi l-a determinat să oprească. Faţă de individul cu pricina, vechi client de-al poliţiştilor, a fost dispusă măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile pentru săvârşirea infracţiunii de „conducere a unui vehicul fără permis de conducere”.”, arată sindicaliştii.

Ei adaugă că, ulterior, poliţistul respectiv a fost sancţionat.

„Cu toate că poliţistul şi-a pus în pericol viaţa prin efectuarea acelei manevre care a dus la prinderea fugarului, aşa cum suntem obişnuiţi din păcate, instituţia a declanşat cercetarea administrativă împotriva sa, fiindu-i imputată reparaţia autospecialei de poliţie, sub pretextul că „la acest moment la nivelul Poliţiei Române nu există o procedură pentru oprire forţată care să poată fi aplicată în astfel de circumstanţe”.

Mai mult, ca bătaia de joc să fie completă, unul dintre şefi a dispus ca poliţistul care l-a oprit pe agresor să fie sancţionat contravenţional, fiind amendat cu 435 lei şi fiindu-i suspendat dreptul de a conduce pe drumurile publice pentru o perioadă de 60 de zile, pe motiv că a „circulat pe sens opus” cu autospeciala de poliţie”, mai spun reprezentanţii Europol.

Ei susţin că poliţistul, care şi-a făcut treaba şi a prins un infractor care obişnuia să conducă fără permis şi uneori şi sub influenţa băuturilor alcoolice, a ajuns ca tot el să fie cercetat şi „pedepsit pentru că şi-a făcut datoria”.

„Instrumentele legislative pe care noi, poliţiştii, le avem la îndemână pentru a ne îndeplini atribuţiunile de serviciu şi pentru a veni în sprijinul cetăţenilor de bună-credinţă creează de cele mai multe ori dezavantaje pentru cei ce aplică legea. Şi de cele mai multe ori ajung să fie expuşi plângerilor de orice natură, situaţie care aduce astfel o serie de beneficii infractorilor mai ales că în sprijinul poliţiştilor nu mai vine nici măcar instituţia pe care aceştia o reprezintă”, susţin reprezentanţii sindicatului Europol.

 

Publicitate