Polițiștii de la Serviciul Înmatriculări pot aplica amenzi șoferilor!

Legislația rutieră din România a fost recent modificată pentru a se alinia cu regulile europene. Aceste schimbări permit acum polițiștilor din cadrul Direcției de Înmatriculări să constate și să sancționeze o serie de contravenții legate de documentele auto.

Începând cu anul 2023, ofițerii și agenții de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare pentru regimul permiselor de conducere și înmatricularea vehiculelor au primit autoritatea de a aplica amenzi șoferilor care nu-și actualizează documentele auto conform prevederilor legale. Acestea includ:

  • Neîndeplinirea obligației de a solicita eliberarea unui nou permis de conducere.
  • Neîndeplinirea obligației de a solicita eliberarea unui nou certificat de înmatriculare sau de înregistrare.
  • Neîndeplinirea obligațiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, ori remorcii în cazurile prevăzute de lege.
  • Neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile și termenele prevăzute de lege.
  • Deținerea simultană a două permise de conducere naționale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.

Sancțiuni pentru neactualizarea documentelor

Șoferii care nu își înlocuiesc documentele auto furate, pierdute, deteriorate sau care nu mai corespund standardelor actuale riscă amenzi considerabile. Conform Codului Rutier, amenzile pentru nepreschimbarea la timp a permisului sau a talonului auto pot ajunge până la 3.300 de lei, cu o sancțiune minimă de 660 de lei.

În situațiile în care permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare este pierdut, furat, deteriorat sau titularul își schimbă numele, Codul Rutier prevede posibilitatea eliberării unei dovezi înlocuitoare. Aceasta are o valabilitate de cel mult 30 de zile, asigurând astfel continuitatea legală a conducătorului auto până la eliberarea noilor documente.

 

Publicitate