Polițiștii din promoția 1998 se pensionează deja, la nici 50 de ani!

Într-un moment în care mii de copii visează să devină pompieri sau polițiști, o realitate îngrijorătoare se desfășoară în cadrul Ministerului de Interne și Justiție.

Conform ultimelor date, un deficit masiv de polițiști și agenți de penitenciare amenință să declanșeze un adevărat haos în sistemul de ordine publică din România, informează observatornews.ro.

Potrivit informațiilor furnizate de sindicate, aproape o întreagă promoție de la Academia de Poliție, cei care au absolvit în anul 1998, se află în prag de pensionare, deși mulți dintre aceștia nu au împlinit încă vârsta de 50 de ani.

Alegând să se retragă prematur, la vârste de 48 sau 49 de ani, acești polițiști justifică decizia prin faptul că pensia devine aproape egală cu salariul, generând o serie de consecințe dramatice asupra sistemului de ordine publică.

Într-un reportaj realizat de Bogdan Dinu pentru Observator, se arată că în anul precedent, aproape 10.000 de angajați ai Ministerului de Interne au ales să iasă la pensie, iar în doar luna decembrie au fost aprobate aproape 2.500 de cereri de pensionare. Situația devine de-a dreptul absurdă în Poliție, unde aproape toți cei care au absolvit Academia de Poliție în 1998 fie s-au pensionat în decembrie, fie își așteaptă răspunsul la cererile depuse.

Sindicatul Europol atrage atenția asupra faptului că se constată o deprofesionalizare a sistemului de poliție și o slăbire a capacității operaționale a instituției Poliției Române, pierzându-se oameni importanți cu experiență. Constanța, Bihor și Iași sunt județele cele mai afectate de deficitul de personal, iar o posibilă explicație a valului masiv de ieșiri din sistem ar fi schimbarea legii privind pensionarea, care în prezent permite ieșirea la pensie indiferent de vârstă după 25 de ani de activitate.

Totodată, lipsa predictibilității în salarizare și condițiile neclare de pensionare sunt menționate ca factori principali care determină decizia angajaților de a se retrage prematur.

Efectul pe termen lung al plecării masive a polițiștilor cu experiență și a personalului din sistemul penitenciar devine evident, generând îngrijorări cu privire la capacitatea instituțiilor de a asigura securitatea publică.

Sindicatele avertizează că este necesară o abordare urgentă pentru a preveni un colaps în sistemul de ordine publică, iar autoritățile sunt chemate să găsească soluții concrete pentru a stopa acest exod alarmant din rândurile poliției și sistemului penitenciar.

Publicitate