Polițiștii din UE nu vor putea folosi camere cu recunoaștere facială! Prezintă „un potențial de abuz mult prea mare”

Europarlamentarul Dragoș Tudorache a declarat pentru Știrileprotv.ro că utilizarea tehnologiei Inteligenței Artificiale în spațiul public va fi interzisă, întrucât prezintă „un potențial de abuz mult prea mare” împotriva cetățenilor.

Tudorache, care a fost raportor al Parlamentului European pentru Legea privind Inteligența Artificială, a reușit să coordoneze un acord politic fără precedent la nivel global între statele membre UE pentru reglementarea utilizării AI.

Publicitate

Într-un interviu acordat emisiunii EURomania, desfășurată în Parlamentul European de la Bruxelles și prezentată de corespondentul Știrilor PRO TV, Camelia Donțu, Dragoș Tudorache a detaliat că noua lege impune restricții stricte asupra algoritmilor AI.

Aceștia nu vor putea fi utilizați pentru a lua decizii în domenii considerate „de risc înalt”, precum băncile, asigurările, sistemul medical și educația. Toate deciziile relevante vor fi luate exclusiv la nivel uman, subliniind importanța intervenției umane în procesele critice.

Această mișcare legislativă are ca scop principal protejarea cetățenilor împotriva posibilelor abuzuri sau decizii nedrepte generate de algoritmii AI.

Prin impunerea acestei interdicții în sectorul public, se caută asigurarea transparenței și responsabilității în luarea deciziilor, consolidând încrederea publicului în tehnologiile emergente și în instituțiile care le utilizează.

Deși Inteligența Artificială este recunoscută pentru potențialul său de a aduce beneficii semnificative, această acțiune legislativă vine ca răspuns la preocupările legate de utilizarea excesivă sau necorespunzătoare a acestui tip de tehnologie în detrimentul drepturilor și siguranței cetățenilor.

Publicitate