Poliţiştii vor putea sancţiona şoferii pe baza înregistrărilor video primite de la cetăţeni

Guvernul României pregătește un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) prin care cetățenii sunt implicați în semnalarea abaterilor în trafic prin intermediul înregistrărilor audio-video trimise poliției.

Potrivit analizei efectuate de Economica.net asupra proiectului, șoferii ar putea fi sancționați pe baza acestor înregistrări, după ce poliția confirmă veridicitatea lor.

Publicitate

Conform documentului consultat, polițistul rutier va putea constata contravenții legate de comportamentul agresiv în trafic pe baza înregistrărilor primite de la alți participanți la trafic.

Înregistrările, însoțite de datele de identificare ale sesizatorului și o declarație pe propria răspundere privind veridicitatea lor, vor fi analizate de poliție, care va asigura confidențialitatea datelor personale ale sesizatorului.

De asemenea, proiectul prevede și reglementări mai stricte pentru șoferi în ceea ce privește consumul de substanțe psihoactive și alcool în trafic.

Astfel, polițistul rutier va putea solicita obligatoriu testarea șoferului în cazul găsirii de recipiente pentru băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive în mașină, sau dacă șoferul a fost condamnat anterior pentru infracțiuni legate de consumul de droguri sau alcool în timpul condusului.

În plus, proiectul propune că, în cazul refuzului sau incapacității șoferului de a se supune testării rapide pentru alcool sau substanțe psihoactive, polițistul rutier poate dispune retragerea permisului de conducere până la primirea rezultatului analizei biologice.

Aceste măsuri vin în contextul în care Marea Britanie, Polonia și Spania au deja mecanisme similare prin care cetățenii pot trimite înregistrări ale evenimentelor rutiere către poliție pentru luarea măsurilor necesare.

Pentru ca proiectul să intre în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de către Guvern, publicat în Monitorul Oficial și să aibă normele de aplicare corespunzătoare actualizate.

Publicitate