Polițistul Robi din serialul ”Las Fierbinți” va fi lăsat fără uniformă. Noile prevederi ale MAI

Un proiect pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti îi va lăsa pe actorii din filme fără posibilitatea de a mai putea închiria sau fabrica uniforma de polițist.

În proiect este prevăzut faptul că va fi abrograt articolul 10 din HG nr. 1061/2002 va fi abrogat. Pe scurt: uniformele de polițist nu vor mai putea fi închiriate pentru filmări. În acest moment, cel mai cunoscut ”polițist” de pe micile ecrare este Robi, din serialul ”Las Fierbinți”, scriu ceide la stiripesurse.ro.

Publicitate

„La articolul 10 se menţionează că uniforma poate fi închiriată persoanelor juridice pentru activităţi culturale şi filmări. Această posibilitate grevează bugetele unităţilor de poliţie, întrucât tarifele de închiriere nu acoperă costul de achiziţie al articolelor de echipament deoarece uniformele odată închiriate, datorită varietăţii de talii şi mărimi, nu mai pot fi reutilizate pentru alte închirieri.

În plus, articolele închiriate nu mai pot fi distribuite ulterior poliţiştilor deoarece nu se mai află în starea calitativă «nou», constituindu-se într-un stoc de materiale care nu mai sunt utile unităţii de poliţie”, se precizează în expunerea de motive a proiectului, informează Adevărul.

Producătorii de film nu vor putea fabrica replici ale uniformelor de poliţie pentru filmări pentru că o asemenea activitate va fi pedepsită de viitoarea reglementare.

„În prezent, potrivit art. 8 din H.G. nr. 1061/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, producerea şi comercializarea unor articole din compunerea uniformelor de poliţie, de către persoane fizice sau juridice, în afara procedurilor legale de achiziţie, sunt interzise, fără însă a fi reglementată o pedeapsă pentru încălcarea acestor prevederi”, se mai arată în expunerea de motive.

Publicitate