Porcii crescuți în propria gospodărie nu mai pot fi vânduți de Crăciun și nici carnea lor!

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis recent noi norme privind aplicarea Legii porcului, care aduc schimbări semnificative în ceea ce privește creșterea și comercializarea porcilor și a cărnii de porc în gospodăriile țărănești din România.

ACTUALIZARE 6 noiembrie:

Publicitate

Oamenii vor putea să vândă porci în perioada Crăciunului, pentru că Ordinul ANSVSA privind normele de aplicare a legii 122/2023 va fi modificat, spune ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Potrivit documentului, oamenii pot crește porci doar pentru consum propriu.

„În această dimineață am convocat conducerea ANSVSA, pe dl. președinte, structura din cadrul Ministerului Agriculturii și am luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuți în gospodăria țărănească, cât și în gospodăriile populației să poată fi valorizați de către persoanele fizice”, afirmă Florin Barbu, potrivit Mediafax.

„Sigur, orice mișcare de porc, valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverințe. mai mult decât atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de medicii concesionari, este gratuit acest serviciu”, adaugă Barbu.

El admite că potrivit ordinului 130/2023 al ANSVSA, oamenii vor putea să îşi crească porcii în gospodăria proprie pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial, însă nu vor mai putea să-i şi comercializeze.

„Va fi modificat acest ordin și persoanele fizice pot valorifica porci în perioada sărbătorilor de Crăciun”, încheie Barbu.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Conform acestor reglementări, vânzarea porcilor crescuți în gospodăriile țărănești este interzisă în totalitate, la fel și comercializarea cărnii provenite de la aceștia.

Proprietarii de porci crescuți în gospodărie sunt obligați să declare animalele la Primărie, în Registrul Agricol.

Normele prevăd că mișcarea porcinelor se realizează în funcție de statutul exploatației și de destinația acestora. În exploatațiile non-comerciale de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrășare și sacrificare pentru consum familial, fiind strict interzisă comercializarea porcilor sau a produselor provenite de la aceștia.

Țăran amendat cu 6.000 de lei pentru că și-a tăiat porcul în propria curte, fără să anunțe înainte!

Pentru exploatațiile comerciale autorizate sanitar-veterinar, mișcarea porcinelor poate avea ca destinație exploatații non-comerciale, exploatații comerciale înregistrate sanitar-veterinar, exploatații comerciale autorizate sanitar-veterinar sau abatoare autorizate sanitar-veterinar, unde carnea proaspătă și produsele din carne obținute de la acești porci pot fi comercializate pe teritoriul național.

Totuși, pentru exploatațiile comerciale cu status neconform înregistrată/autorizată sanitar-veterinar, mișcarea porcilor este permisă doar către abatoare autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, unde carnea proaspătă obținută este marcată și transportată la o unitate de procesare.

Aceste norme aduc restricții și pentru transportul porcilor vii, care este permis numai cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar. Mijloacele de transport trebuie să fie curățate și dezinfectate după fiecare descărcare de animale, iar aceste operațiuni trebuie înregistrate într-un registru de evidență a proceselor verbale de dezinfecție.

În calitate de excepție, proprietarii de porci pot transporta animalele cu propriile mijloace de transport pe o distanță mai mică de 50 de kilometri, fără a fi înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, cu respectarea cerințelor generale privind transportul de animale prevăzute în legislație.

Aceste reglementări au fost introduse pentru a asigura o mai mare siguranță și control asupra creșterii și comercializării porcilor și a cărnii de porc, precum și pentru a preveni riscurile asociate cu aceste activități.

Publicitate