Portret-robot al bolnavului Covid. Predispoziția spre infectare în funcție de categoriile sociale

Rezultatele unei anchete din Franța oferă detalii cu privire la categoriile de persoane predispuse de a se infecta cu Covid-19.

Unele rezultate au fost previzibile, altele sunt surprinzătoare. Luate dintr-un sondaj național publicat vineri, acestea confirmă în toate cazurile că anumite categorii ale populației sunt mai expuse decât altele, anunță smartradio.ro.

Publicitate

Potrivit primelor sale estimări, în luna mai doar 4,5% din populația Franței metropolitane avea anticorpi care dovedeau o infectare.

30-49 de ani, grupa de vârstă cea mai afectată

În timpul primului val epidemic, cei cu vârste între 30 și 49 de ani au fost cei mai des contaminați. Prevalența atinge 6,9% pozitivi din sectorul de vârstă 35-49 de ani. Prin comparație, este de 3,6% în rândul tinerilor de 15-20 de ani. Și este de doar 1,3% în rândul persoanelor cu vârsta peste 64 de ani.

„Ipoteza potrivit căreia primii, în centrul vieții profesionale, au putut avea mai multe contacte, ar putea explica aceste rezultate”, se arată în studiu. Invers, cei mai expusi riscului de a dezvolta o formă severă a bolii, și în special persoanele în vârsta, au petrecut mai mult timp în case.

Pe lângă vârstă, există și variații în funcție de sexul persoanei. Aflăm astfel că profilul tipic al pacientului este mai degrabă reprezentat de sexul feminin: prevalență de 5% față de 3,9% la bărbați.

Variații în funcție de studii și standardul de viață

Potrivit rezultatelor, seroprevalența variază, de asemenea, în funcție de studii: este de 2,8% din totalul populației fără bacalaureat, de 5,8% în rândul celor cu bacalaureat și la 6,2% pentru cei cu studii superioare.

În plus, este mai mare „în cazul celor două extreme ale distribuției nivelului de trai”: este stabilit la 5,7% pentru persoanele sărace și la 6% pentru cei cu un nivel de trai ridicat.

Profesioniști din domeniul sănătății 

Cifrele vorbesc de la sine: „11,4% dintre cei ce lucrează în domeniul sănătății (personal medical și paramedical, farmaciști, pompieri, salvatori, paramedici) au o serologie SARS-CoV-2 pozitivă. Pentru lucrătorii din domeniul sănătății, aceste rezultate nu sunt deloc surprinzătoare: activitatea lor profesională îi plasează în prima linie.

Locuitorii din orașe și familiile numeroase

„Mediul de viață este un factor determinant în expunerea la virus”, explică studiul. Într-adevăr, rezultatele arată că cei care trăiesc într-un municipiu foarte dens populat au de două ori mai multe șanse să fie infectați. Distanțarea, spre exemplu, este mai dificil de respectat în zonele respective.

Există, de asemenea, problema locuinței: „Seroprevalența este de două ori mai mare pentru persoanele care locuiesc în gospodării agolmerate (9,3%) față de 4,3% în cazul celor cu puțini membri”.

Numărul exact al persoanelor dintr-o gospodărie este o variabilă importantă: „Seroprevalența este cu atât mai mare cu cât numărul persoanelor care trăiesc în aceeași locuință este mare, trecând de la 2,1% pentru persoanele care locuiesc singure la 2,7% pentru persoanele care trăiesc în doi; 6,1% pentru cei care trăiesc în 3 sau 4 și 8,5% pentru cei care locuiesc într-o locuință de cinci sau mai multe persoane.”.

Publicitate