Poseidon 2M39 sau ”torpila apocalipsei”, arma rusească ce a pus Pentagonul în alertă

Rusia testează un nou tip de armă într-o zonă a Arcticii cu scopul de a-şi asigura securitatea coastei de nord şi controlul asupra unei rute maritime cheie între Asia şi Europa, a relatat postul de televiziune american CNN, citat luni de agenţia de presă EFE, conform g4media.ro.

Armata rusă a testat recent tipul de torpilă numit Poseidon 2M39, cu propulsie nucleară, a cărei dezvoltare decurge într-un mod accelerat de la testele efectuate în februarie anul trecut, potrivit CNN, care citează experţi în armament şi surse occidentale.

Această torpilă este destinată să depăşească nedetectată sistemele de apărare de coastă, cum ar fi de exemplu cele ale SUA, indică CNN.

Mai mult, acest tip de armă, cu o capacitate de mai multe megatone, ar putea provoca unde radioactive în zonele de coastă, transformându-le de nelocuit pentru mult timp, conform unor surse ruseşti.

Încă în noiembrie anul trecut, secretarul de stat adjunct al SUA de atunci, Christopher A. Ford, declarase că Poseidon a fost conceput ‘pentru a inunda oraşele de coastă americane cu valuri uriaşe radioactive’.

În acest context, EFE evocă o declaraţie a şefului Serviciului de informaţii norvegiene, viceamiralul Nils Andreas Stensones, potrivit căruia torpila Poseidon se află în prezent în fază de testare, dar influenţa sa va depăşi regiunea în care este testată, cu referire la Arctica. Acesta a refuzat însă să ofere detalii despre cât de mult a progresat partea rusă în dezvoltarea acestei torpile.

Imagini din satelit obţinute de CNN arată baze militare ruseşti instalate pe coasta arctică, inclusiv silozuri subterane pentru Poseidon şi alte arme de înaltă tehnologie, cum ar fi bombe şi sisteme radar, în largul coastelor Alaskăi.

CNN citează de asemenea o sursă de la Departamentul de Stat care vorbeşte despre o ‘provocare clară a Rusiei în Arctica’, referindu-se la modernizarea fostelor baze militare din perioada sovietică şi construcţia de noi instalaţii în Peninsula Kola în apropiere de Murmansk (nord), ceea ce are implicaţii ‘pentru SUA şi aliaţii lor, întrucât îi conferă acesteia capacitatea de a-şi proiecta puterea în Atlanticul de Nord’.

Siteul popularmechanics.com spune că Poseidon este piesa de spectacol a lui Putin. Dezvăluit pentru prima dată în 2015, această dronă subacvatică alimentată cu energie nucleară – una dintre armele nucleare de nouă generație a Rusiei – este poreclită „torpila apocalipsei tsunami” pentru focosul său multi-megaton, care ar putea crea valuri de distrugere a orașelor.

Cu mai mult de șase picioare în diametru și 65 picioare lungime, cântărind poate o sută de tone, Poseidon este cea mai mare torpiloă dezvoltată vreodată, având peste de treizeci de ori dimensiunea unei torpile grele. De fapt, torpila este atât de mare încât poate fi transportată numai de submarine special modificate.

Alimentat de un reactor nuclear în miniatură, torpila apocalipsă are, de asemenea, o rază de acțiune nelimitată. Spre deosebire de un ICBM sau una dintre noile rachete hipersonice ale lui Putin, Poseidon ar avea nevoie de ore pentru a-și atinge ținta. Pe de altă parte, ar ocoli apărările antirachetă actuale. Din această cauză, Poseidon – cel puțin conform rușilor – este de neoprit.