Poți ajunge asistent medical și fără bacalaureat. Salariul ajunge la 6.000 lei/lună

O lege care prevedea promovarea obligatorie a bacalaureatului înainte de înscrierea la școlile postliceale sanitare a fost respinsă de Parlament. Astfel, tinerii se pot înscrie la o școală postliceală sanitară fără a avea BAC-ul luat.

Anunțul a fost făcut de senatorul Adrian Wiener pe pagina sa de Facebook, informează newsweek.ro.

Publicitate

„Proiectul de lege privind promovarea examenului de bacalaureat înainte de înscrierea la școlile postliceale sanitare a fost astăzi respins de Parlamentul României.

Am inițiat acest proiect în mandatul anterior și am insistat și în acest mandat pentru un motiv cât se poate de simplu: este nevoie acută de reforme sistemice în sănătate.
Personalul medical trebuie definit prin profesionalism, empatie, dar mai ales prin capacitate de asimilare continuă a informațiilor.

Replica cinică primită de la un parlamentar AUR, „Nu înseamnă că dacă nu ai bacu’, nu știi să faci o injecție” spune totul despre cum este percepută profesia de asistent medical.

La fel de cinic au respins și PNL – PSD, aducând argumentul discriminării față de tinerii care au posibilitatea de a urma alte căi profesionale, chiar dacă nu au promovat bacalaureatul. Pe scurt, cei care decid asupra (lipsei) reformelor din sănătate consideră că:

  • Asistentele/asistenții fac doar injecții;
  • Profesia lor este egală cu orice altă pregătire oferită de școlile profesionale

În schimb, Ordinul Asistenților din România – organismul de reglementare a profesiei de asistent medical și moașe- susține proiectul de lege; tocmai pentru că ar crește prestigiul profesiei.

În calitate de medic și strict ca opinie proprie asum faptul că profesia medicală, dincolo de vocație, este una care necesită maturitate și responsabilitate deplină. Bacalaureatul este un examen național, nu unul de excelență. Un pas esențial pentru reforma și creșterea standardelor pentru corpul medical este necesitatea promovării acestui examen de maturitate”, a spus Wiener.

Asistentele medicale au făcut parte din categoria profesională care, alături de medici, a beneficiat de o consistentă creștere salarială prin intrarea în vigoare a Legii saalarizării unitare.

Spre exemplu, o asistentă medicală de la Spitalul Universitar din București câștigă între 4.100 și 6.200 de lei.

Publicitate