PREMIERĂ: ”Jurați” aleși din rândul cetățenilor pentru a rezolva probleme administrative!

Primăria Râmnicu Vâlcea a lansat un proiect inedit, marcând un moment istoric pentru procesul democratic în România: primul Juriu Civic din țară.

Acest juriu, format din 20 de locuitori selectați aleatoriu, va avea misiunea de a găsi soluții la problemele semnalate în oraș, reprezentând un pas important în implicarea cetățenilor în procesul decizional.

Publicitate

Pentru a forma Juriul Civic, un singur membru din fiecare familie cu vârsta peste 18 ani va primi invitația de a participa la Loteria civică, unde 2.000 de locuitori vor avea șansa de a face parte din acest proces deliberativ. Cei interesați trebuie să confirme participarea după primirea invitației.

Înainte de a emite propuneri și recomandări, membrii juriului vor beneficia de un proces de pregătire, fiind instruiți de experți în diverse domenii. Aceștia vor înțelege contextul și vor fi ghidați în limitele în care pot acționa, având exemplificări din alte procese similare desfășurate în lume.

Jurații vor aborda inițial problemele referitoare la trafic și transport, inclusiv cel în comun, în vederea găsirii unor soluții eficiente. Propunerile trebuie să fie susținute de cel puțin 80% dintre membrii juriului înainte de a fi prezentate Primăriei Râmnicu Vâlcea și Consiliului Local.

O noutate a acestui proiect este recompensa acordată juraților pentru munca depusă. În loc de remunerație financiară, aceștia vor primi diverse beneficii, precum bilete de călătorie pentru mijloacele de transport public în comun, invitații la meciuri de handbal și spectacole de teatru, muzică, și altele. Această abordare inovatoare încurajează implicarea activă a cetățenilor în viața comunității și promovează spiritul civic.

Gabriela Solomon, director programe în cadrul Fundației Comunitare Vâlcea, a explicat pentru „Adevărul” cum are loc întregul proces și cum va fi ales Juriul Cetățenilor:

„O să fie format atât din tineri, cât și din seniori, din doamne și domni, din oameni cu facultate, dar și fără, persoane care folosesc mijloacele de transport în comun sau nu, cu dizabilitate fizică sau nu etc..

Cu toții, mai întâi vor trece printr-un proces de învățare, în care vor afla cât mai multe despre tematica aleasă – în cazul nostru problematica o reprezintă blocarea traficului în mod special în preajma sărbătorilor, vacanțelor, a sfârșitului de săptămână, ori orelor de vârf.

Foarte puțini cetățeni folosesc transportul public, în ciuda investițiilor majore derulate de municipalitate în ultimii ani. În astfel de condiții se dorește să se afle ce poate face administrația pentru ca transportul public sau alte alternative sustenabile să fie mai atrăgătoare pentru cetățeni”.

Publicitate