Premierul Ciolacu anunță că dorește alegeri în serie, trei duminici la rând!

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit într-un interviu pentru Antena 3, desfășurat la Washington DC, calendarul propus pentru alegerile parlamentare și prezidențiale din 2024, ignorând apelurile repetate ale PNL de a comasa alegerile.

Conform anunțului său, primul tur al prezidențialelor ar urma să aibă loc în ultima duminică din noiembrie, urmat de alegerile parlamentare în duminica următoare, iar turul II al prezidențialelor s-ar desfășura peste încă o săptămână.

Cu toate acestea, problema ridicată constă în faptul că alegerile parlamentare ar fi programate pentru 1 decembrie, o zi liberă și sărbătoare națională în România. Această alegere a datei ar putea conduce la o rată semnificativă de absenteism, iar liderii PNL, inclusiv președintele Nicolae Ciucă, au exprimat îngrijorări cu privire la obosirea publicului în urma a cinci rânduri de alegeri într-un singur an.

Marcel Ciolacu a afirmat că alegerile prezidențiale respectă legea și că, la sfârșitul lunii noiembrie, vor avea loc alegeri generale și prezidențiale. În cazul adoptării acestui calendar, datele exacte ale alegerilor vor fi: 24 noiembrie 2024 – turul I al prezidențialelor, 1 decembrie – alegeri parlamentare și 8 decembrie – alegeri prezidențiale, turul II.

În timp ce PNL susține că comasarea alegerilor este legală, benefică și economică, decizia premierului Ciolacu pare să ignore aceste solicitări, alimentând îngrijorările cu privire la participarea scăzută a alegătorilor în ziua de 1 decembrie.

sursa: defapt.ro

Publicitate