Președintele Trump, tratat de Coronavirus cu un medicament care în România costă 7 lei

Dextametazona este unul din medicamentele cu care președintele SUA, Donald Trump, s-a tratat zilele trecute. 

Deși a stat foarte puține zile în spital și a pus pe jar personalul medical atunci când a ieșit din salon pentru a își saluta simpatizanții, Trump a părăsit ieri spitalul, declarând că se simte mai bine decât în urmă cu 20 de ani.

Publicitate

”Mă externez din centrul medical Walter Reed la 6:30 PM. Mă simt foarte bine! Nu vă temeți de COVID. Nu îl lăsați să vă domine viața. Am dezvoltat, în administrația Trump, medicamente și tratamente. Mă simt mai bine decât acum 20 de ani!”

Președintele Trump a fost tratat cu o doză unică dintr-un medicament nou, experimental, pe bază de anticorpi monoclonali, dezvoltat de compania Regeneron, și a primit două doze de Remdesivir, un medicament antiviral folosit în tratamentul COVID.

Un al treilea medicament administrat președintelui Donald Trump în cadrul tratamentului pentru COVID-19, a fost dexametazonă. Un medicament steroidian, folosit de zeci de ani pentru reducerea inflamației în afecțiuni precum artrita, dar și pneumonia și alte afecțiuni respiratorii.

Dexametazona este recomandată și de OMS în tratamentul COVID, după ce studii făcute în Marea Britanie au arătat eficiența sa în a reduce rata deceselor în rândul pacienţilor cel mai grav afectaţi de COVID-19. 

La noi în țară, un set de 5 fiole cu Dexametazona costă doar 7,63 lei.

Medicamentul, numit dexametazona, este primul care a demonstrat reducerea deceselor cauzate de coronavirus care a ucis peste 440000 de oameni la nivel global. În cadrul studiului, dexamentazona a redus rata de deces cu aproximativ o treime în cazul pacienților ventilați mecanic ca urmare a infecției cu SARS-COV-2.

Lotul celor cărora li s-a administrat dexametazonă a cuprins 2100 de participanți care au primit medicamentul într-o doză scăzută până la moderată, de 6 mg pe zi timp de 10 zile, comparând aceste rezultate cu cele ale aproximativ 4300 de persoane care au primit îngrijiri standard pentru infecția cu SARS-COV-2.

Efectul dexametazonei a fost cel mai pronunțat în cazul pacienților critici ventilați mecanic. Cei care au primit oxigenoterapie, dar au fost ventilați, au înregistrat îmbunătățiri: riscul de deces a fost redus cu 20%. Dexametazona nu a avut efect asupra persoanelor cu forme mai puțin severe de COVID-19, a celor care nu au primit oxigenoterapie sau care nu au fost ventilate.

La scurt timp după difuzarea rezultatelor, guvernul britanic a anunțat că a autorizat utilizarea dexametazonei în cazul pacienților internați cu COVID-19 care necesită oxgenoterapie, inclusiv pentru cei ventilați.

Publicitate