Prima ceainărie din România unde lucrează tineri cu sindrom Down. „Doriți niște prăjiturele de la noi?”

În Centrul Vechi al Capitalei s-a deschis vineri prima ceainărie unde vor lucra tineri diagnosticați cu sindromul Down. Proiectul-pilot se va desfășura pe o perioadă de un an și va implica 29 de voluntari, inormează Libertatea.

„Doriți niște prăjiturele de la noi?”, spune Bogdan și cât ai clipi se și întoarce cu o farfurie plină. Este un băiat mic de statură, cu o tunsoare șic, care nu-și șterge niciodată zâmbetul de pe față.

Publicitate

Din când în când, îi aruncă câte-o privire tatălui, care îi stă aproape și îl fotografiază din toate unghiurile.  Bogdan are 28 de ani, locuiește în București și suferă de sindromul Down. Împreună cu alți 28 de tineri, a început de vineri, 9 iulie, să servească la Fitoceainăria SanThe.

REPORTAJ. Prima ceainărie din București unde lucrează tineri cu sindrom Down. „Doriți niște prăjiturele de la noi?”

Voios, băiatul spune că îi place ce face și abia așteaptă să fie anunțat când îi vine din nou tura.  Timp de un an, tinerii cu sindrom Down vor fi ospătari pe Lipscani Aflată la intersecția străzii Lipscani cu Calea Moșilor, lângă Parcul Sfântul Gheorghe, cafeneaua găzduiește un proiect-pilot dedicat persoanelor diagnosticate cu sindromul Down.

A fost pus la cale de Asociația Down Plus București și de Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) și se va desfășura pe o perioadă de 12 luni.  „Fitoceainăria SanThe este un proiect de economie socială, realizat pe fonduri europene. Deschisă în 2015, aici erau încadrate pe piața muncii persoanele care proveneau din grupuri vulnerabile.

REPORTAJ. Prima ceainărie din București unde lucrează tineri cu sindrom Down. „Doriți niște prăjiturele de la noi?”

Atunci era un preț unic, care s-a păstrat și care este 9 lei. Cine dorește donează banii către asociație, dacă nu, e suficient ca oamenii să vină, să bea un ceai, să vadă despre ce e vorba. Pe noi ne ajută să vină lumea, pentru ca tinerii noștri să poată exersa cât mai mult această meserie de picol”, spune pentru Libertatea Iuliana Cristea (foto), director asistență socială la Primăria Capitalei.

„Primăria a pus la dispoziție spațiul și plata utilităților, iar cu tot ce ține de logistică a venit Asociația Down Plus București, împreună cu partenerii lor”, mai explică directoarea. Asociația Down Plus și DGASMB colaborează de mai mulți ani, iar acest proiect a fost pus în practică destul de ușor. În perioada pandemiei, ceainăria a fost închisă, iar acum spațiul era neutilizat, spun organizatorii.

Georgeta Bucur, președinta Asociației Down Plus Bucureti: ”Ideea a plecat de la Teo, fiul meu, care de mic face acest lucru. Își punea un apron pe mână și ne întreba ce dorim să servim. Iată că așa s-a întâmplat să-mi dau seama că ei mai pot face încă un lucru.

Marea bucurie este că ieri aveam 28 de voluntari, azi avem 29” Tinerii care servesc la Fitoceainăria SanThe nu vor fi remunerați, ei vin aici voluntar. Au vârste cuprinse între 14 și 42 de ani, așa că ideea proiectului este atât de a-i ajuta să se încadreze în piața muncii, cât și să-și dezvolte abilitățile, să-și descopere talentele, să capete încredere în ei și să interacționeze cu oamenii.

REPORTAJ. Prima ceainărie din București unde lucrează tineri cu sindrom Down. „Doriți niște prăjiturele de la noi?”

Noi am pornit întrebând părinții câți ar fi dispuși să vină cu tinerii voluntari în acest proiect. La momentul acesta, marea bucurie este că ieri aveam 28 de voluntari, azi avem 29. Eu bănuiesc că finalul va fi unul fericit”, spune Georgeta Bucur.

„Este nevoie de mână de lucru, iar ei se pricep la anumite meserii și le pot face corect. Nu vedem de ce nu ar putea fi integrați pe piața muncii, având în vedere că sunt tineri care au participat la concursuri internaționale, unde au câștigat medalii”, spune și Iuliana Cristea.

Citeşte întreaga ştire: REPORTAJ. Prima ceainărie din București unde lucrează tineri cu sindrom Down. „Doriți niște prăjiturele de la noi?”

Publicitate