Prima înmormântare din lume făcută într-un „sicriu viu”. Oamenii vor deveni una cu natura

În Olanda a avut loc prima înmormântare folosind un ”sicriu viu” cu compost rapid. Hendrikx, un bio-proiectant în vârstă de 26 de ani, a declarat presei locale că sicriul a permis „oamenilor să devină din nou una cu natura.”

După luni de teste, în Olanda a avut loc prima înmormântare folosind un ”sicriu viu” cu compost rapid realizat din miceliu, covorul de fibre care formează partea de dedesubt a ciupercilor, scrie mediafax.ro.

Publicitate

„Eu nu m-am dus, dar am vorbit cu o rudă – a fost un moment emoţionant, am discutat despre ciclul vieţii”, a declarat Bob Hendrikx, fondatorul Loop, startup-ul care produce Living Cocoon, potrivit The Guardian.

Îşi pierduse mama, dar era fericit pentru că datorită acestui sicriu, ea se va întoarce în natură şi va trăi ca un copac. A fost o conversaţie plină de speranţă.” Hendrikx, un bio-proiectant în vârstă de 26 de ani, care a studiat la Universitatea Tehnică din Delft, a declarat presei locale că Living Cocoon a permis „oamenilor să devină din nou una cu natura. Putem îmbogăţi solul în loc să îl poluăm ”.

Miceliul este „reciclatorul naturii”, a spus Hendrikx. Nu numai că neutralizează toxinele şi oferă alimente proaspete pentru tot ce creşte deasupra solului, dar fibrele sale pot fi folosite pentru a face orice, de la alimente la haine şi ambalaje – inclusiv sicrie.

Miceliul caută în mod constant produse reziduale – ulei, plastic, metale, alţi poluanţi – şi le transformă în substanţe nutritive pentru mediu”, a spus el. ”Acest sicriu înseamnă că de fapt hrănim pământul cu corpurile noastre. Suntem nutrienţi, nu deşeuri.”

Hendrikx a precizat că procesul prin care un corp uman într-un sicriu tradiţional devine compost poate dura adesea un deceniu sau mai mult, încetinit de lemnul lăcuit şi de metalele sicriului, dar şi de îmbrăcămintea sintetică, care poate dura chiar mai mult până se dezintegrează.

Un sicriu de miceliu va fi absorbit de sol în decurs de o lună sau şase săptămâni, a adăugat el, contribuind în mod activ la descompunerea completă a corpului pe care îl conţine şi îmbogăţind calitatea solului din jur – totul într-o perioadă de doi până la trei ani.

Loop lucrează cu oamenii de ştiinţă pentru a măsura impactul corpurilor umane asupra calităţii solului, cu scopul, a spus Hendrikx, de a „convinge factorii de decizie să transforme zonele poluate în păduri sănătoase – cu corpul nostru ca nutrienţi”.

Startup-ul lucrează în colaborare cu două cooperative funerare din Haga şi a realizat 10 sicrie la un cost de aproximativ 1.250 € (1.150 GBP) fiecare. Se aşteaptă ca preţul să scadă semnificativ pe măsură ce producţia creşte şi, speră Hendrikx, sicriiele de miceliu devin „ceva normal”.

Publicitate