Primăria Piatra-Neamț nu permite USR strângerea de semnături pentru prezidențiale

Deputatul Iulian Bulai acuză conducerea primăriei municipiului Piatra-Neamț că nu permite USR să amplaseze un cort pentru strângerea de semnături pentru alegerile prezidențiale.

Printr-un răspuns semnat de Dragoș Chitic sau în numele lui de către viceprimarul Gavrilescu și contrasemnat de șeful serviciului patrimoniu – Vespasian Fecic, se face cunoscut faptul că pentru amplasarea temporară a cortului de 4mp e nevoie de licitație publică, precum și faptul că încă nu a început campania electorală.

Publicitate

Răspunsul primăriei este oarecum ciudat, înainte de a începe campania electorală toate formațiunile partidelor politice strâng semnături de suținere și amplasează corturi, pentru care plătesc o chirie, nicidecum nu se face licitație publică.

Mai jos, declarația liderului USR Neamț, Iulian Bulai:

”Primăria Municipiului Piatra Neamț face exces de zel și refuză să avizeze solicitarea USR Piatra Neamț de a amplasa un cort necesar strângerii de semnături pentru candidatul USR PLUS, Dan Barna, la alegerile prezidențiale.

Răspunsul municipalității este unul absurd, deoarece prevede că pentru amplasarea temporară a unui simplu cort este nevoie de o licitație publică.

USR Piatra Neamț a făcut o solicitare de instalare temporară a unui cort de 4 mp, în baza Legii 185/2013, care este norma specială în materie de reclame stradale. Ca răspuns, Primăria Piatra Neamț a invocat art. 333 din noul Cod Administrativ conform căruia, pentru închirierea unui bun proprietate publică este nevoie ca acesta să fie scos la licitație.

Articolul respectiv face referire la alt tip de situații, la închirieri de bunuri care se fac, de regulă, pe perioade de ordinul anilor, nu este ca și când ar exista o licitație publică având ca obiect închirierea întregii piețe din Piatra Neamț pentru amplasarea unor mijloace de publicitate.

Pe de altă parte, Primăria invocă și faptul că nu suntem încă în campania electorală și nu avem candidat oficial ca să putem amplasa cortul, însă, pentru a putea fi candidat la alegeri, este nevoie de cele 200.000 de semnături de susținere. Listele cu semnături nu se fac în birou, ci în stradă, cum pot fi strânse dacă nu suntem lăsați să instalăm cortul?

Asistăm, în primă fază, la un Cod Administrativ scris prost de Guvernul Dăncilă, plin de ambiguități care lasă loc de interpretări și, apoi, la niște funcționari din Primăria Piatra Neamț care încearcă să fie mai catolici decât Papa.

Alți colegi din țară au obținut deja avizele de la primării și pot amplasa corturi, inclusiv la Roman a fost avizată fix aceeași cerere, dar la Piatra Neamț se aplică un regim special acelorași prevederi legale.

Solicit juriștilor Primăriei Piatra Neamț să renunțe la ochelarii de cal și să permită amplasarea cortului. În caz contrar, vom apela la pârghiile legale pentru a obține avizul respectiv…”

Publicitate