Primarul și viceprimarii vor beneficia de pensii speciale

Noul Cod Administrativ a fost astăzi, 25 iunie 2019, adoptat. Una din controversele acestul act normativ îl reprezintă apariția pensiilor speciale pentru aleșii locali.

Astfel, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene vor avea parte de pensii speciale calculate în baza unui procent din salariu și a numărului de mandate.

În același timp se vor putea angaja mai mulți consilieri personali la primării, atât pentru primari cât și pentru viceprimari.

Proiectul a primit aviz negativ de la Consiliul Economic şi Social. Cu toate acestea, Viorica Dăncilă a susținut că noul Cod administrativ este „un proiect important pentru modernizarea administrației publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanții structurilor asociative”.

Cele mai importante prevederi ale Codului administrative sunt următoarele:

  • Pensii speciale pentru aleșii locali. Aceste pensii se vor acorda pe lângă pensiile normale. Dacă facem un calcul bazat pe formula din codul administrativ, aleșii locali ar putea primi în plus câteva zeci de mii de lei. De exemplu, un primar care a avut un mandat va primi 19% din indemnizația lunară brută pensie specială, unul care a avut două mandate 38%, iar unul care a avut trei sau mai multe mandate – 57%.
  • Președintele țării va avea la dispoziţie doar 10 zile pentru a semna decretele privind numirea unui ministru.
  • Executivul are la dispoziție 5 zile pentru a numi un ministru.
  • Președinții consiliilor județene vor fi aleși prin vot direct de către cetățeni.
  • Renunțarea la subvenționarea transportului public local.
  • Deciziile cu privire la patrimoniu, mai puțin transferul de drept de proprietate, vor fi adoptate în consiliile locale prin majoritatea simplă, nu de două treimi.
  • Transferul răspunderii de la primari către funcționarii publici

Sindicaliștii din administrație au tras un semnal de alarmă, precizând că, dacă ordonanța va fi adoptată, singurul scop este acela de a proteja un grup de interese care dorește să feudalizeze administrația publică din România.

Publicitate