Primarul Vasilică Harpa a fost amendat cu 6.000 de lei pentru degradarea Bibliotecii Târgu Neamț

Direcția Județeană pentru Cultură Neamț a decis să sancționeze primarul orașului Târgu Neamț, Vasilică Harpa, cu o amendă în valoare de 6.000 de lei, în urma stării de degradare a sediului Bibliotecii Orășenești „Ion Creangă”, o clădire declarată monument istoric, informează ziarulatitudineadeneamt.ro.

Conform informațiilor furnizate de Direcția Județeană pentru Cultură, amenda a fost impusă pe persoană fizică, iar primarul a fost nevoit să plătească suma menționată. Clădirea în cauză, construită în anul 1894 de către Statul român, are o importanță istorică deosebită, fiind destinată inițial să servească drept sediu al Preturii Plasei Târgu-Neamț.

Biblioteca adăpostește o colecție impresionantă de peste 80.000 de volume de carte, organizate pe domenii precum literatură română și străină, filozofie, psihologie, istorie, geografie, științe tehnice, matematică, fizică, chimie, artă, medicină, umană și veterinară.

Cu toate acestea, clădirea, având o vechime semnificativă, necesită lucrări de restaurare și întreținere. Conform Legii 422/2001, autoritățile publice locale au obligația de a lua măsuri tehnice și administrative în vederea prevenirii degradării monumentelor istorice.

Primarul Vasilică Harpa a contestat amenda primită în instanță, susținând că Biblioteca nu se află în proprietatea sa personală, ci este proprietatea primăriei. El a argumentat că bugetul local nu permitea suportarea costurilor pentru restaurare, în condițiile în care era necesar să asigure cofinanțarea pentru proiectele europene.

Publicitate