Primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România!

Doi dintre cei 46 de români repatriați pe 30 noiembrie din Africa de Sud au fost confirmați cu varianta Omicron a coronavirusului, potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă seară de ministerul Sănătății.

„Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui.

Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice”, a anunțat ministerul Sănătății, care a transmis că INSP a primit în această după-amiază rezultatul primelor secvenţieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino Bucureşti.

Se aşteaptă rezultatul secvenţierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare”, mai arată sursa citată. În schimb, proba recoltată de la persoana întoarsă din Maroc care a fost confirmată pozitiv pentru Covid-19 nu a ieșit pozitivă pentru Omicron, fiind vorba despre o infecție cu varianta Delta.

Cele două persoane infectate cu tuplina Omicron s-au întors marți în România cu o cu aeronava trimisă special pentru repatrierea cetățenilor români care au rămas blocați în Africa de Sud după anularea zborurilor.

Ei au fost testați pe aeroportul Otopeni, iar testele au ieșit pozitive pentru Covid-19, astfel că autoritățile au decis secvențierea probelor. Autoritățile au anunțat, vineri, că probele prezintă „suspiciune înaltă pentru varianta Omicron” întrucât virusul are mai multe mutații.

Un alt treilea pasager al acestui zbor, sportiv la clubul de rugby CSM Baia Mare, a ieșit pozitiv pentru coronavirus la sosirea în țară, urmând ca rezultatul secvențierii să fie anunțat ulterior, potrivit Ministerul Sănătății.

Alte trei probe sunt secvențiate la Institutul „Matei Balș”, dar nu prezintă o „suspiciune înaltă”, fiind cazuri pozitive a unor persoane care vin din zone unde a fost confirmată prezența Omicron