Primii nemțeni au început deja să voteze pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2019

Deși pare ciudat la prima vedere, românii au început deja să voteze pentru alegerile prezidențiale de anul acesta. Este vorba de românii din străinătate, care au optat pentru varianta votului pentru corespondență.

Pentru acest sistem de vot a optat și Simona, o nemțeancă ce se află de câțiva ani stabilită în Spania și care a anunțat pe pagina de socializare că și-a exercitat votul pentru prezidențiale.

Publicitate

Acesta și-a votat candidatul preferat, pentru Turul I, apoi a trimis plicul cu buletinul de vot pe adresa Biroului Electoral pentru votul prin corespondență ce se află la București.

41.000 de români s-au înregistrat să voteze prin corespondență la scrutinul pentru alegerea președintelui țării. Aceștia au început să primească plicurile cu buletinele de vot pentru ambele tururi de scrutin.

Potrivit legii, alegătorii trebuie să expedieze ori să ducă personal plicurile sigilate la misiunile diplomatice aflate la cea mai mică distanță de domiciuliul lor, iar până pe 7 noiembrie trebuie să fie înregistrate toate la Biroul Electoral Central.

Am depus cererea pentru a vota prin corespondență pe site-ul www.votstrainatate.ro. În câteva ore am primit confirmarea întegistrării și un numar de înregistrare. Apoi, în aproximativ 10 zile, la adesa de rezidență din Barcelona, am primit un plic ce conține două buletine de vot pentru cele doua tururi de scrutin (daca e cazul al doilea). Două declarații cu nume, prenume, CNP, care se semnează și se datează, patru timbre cu stema României pentru sigilat plicurile cu votul.

Plicurile pentru destinatar, precum și doua buline cu destinatarul si două cu prioritate pentru destinatar.

Consider ca orice român aflat in străinătate trebuie sa voteze, iar aceasta este o opțiune comodă, rapidă și sigură de vot. Am stat la cozi pentru a vota ore in șir în alte scrutinuri si nu am reușit sa votez ori a fost foarte greu. Acum avem această posibilitate simplă și nu avem scuze!”, ne-a declarat Simona.

 

Publicitate