Primul ”bebeluș cu trei părinți” din Europa s-a născut în Marea Britanie

Tehnica revoluționară dezvoltată în Marea Britanie, în urma căreia pentru conceperea unui făt a fost folosit ADN-ul a trei persoane diferite, probabil că va genera ”necesitatea” înscrierii în actele oficiale și a părintelului nr. 3, notează 3dots.ro.

Cu toate că s-a putea spune că bebelușul născut ar avea trei părinți, în afara a 0,1% din ADN-ul fătului, provenit de la cea de-a treia persoană, donatoare, restul de 99,9% aparține părinților adevărați, informează BBC.

Publicitate

Operațiunea de manipulare genetică reprezintă o modalitate prin care se încearcă prevenirea cazurilor în care copiii se nasc cu boli mitocondriale devastatoare.

Bolile mitocondriale pot duce la leziuni ale creierului, atrofie musculară, insuficiență cardiacă, orbire. Ele sunt incurabile și pot fi fatale în câteva zile de la naștere sau chiar câteva ore.

Bolile mitocondriale apar doar ca urmare a genelor primite de la mama fătului, astfel că tratamentul ce presupune manipularea genetică reprezintă o formă modificată de fertilizare in vitro, cu ajutorul unui donator de oocite sănătoase.

Cum mitocondria are propria sa informație genetică, nou-născutul va moșteni ADN de la ambii părinți, dar și o mică parte de la donator. Procesul are ca rezultat o modificare genetică permanentă care va fi transmisă mai departe de la o generație la alta.

Totuși, ADN-ul provenit de la donator afectează doar mitocondria și nu influențează alte trăsături, precum înfățișarea copilului, astfel că donatorul nu poate fi considerat  un ”al treilea părinte”.

Tehnica a fost inventată în laboratoarele din Newcastle, dar prima naștere realizată prin această tehnică nu a avut loc în Marea Britanie, ci în Mexic, acolo unde nu există nicio lege care să interzică procedura.

”Veștile că un număr limitat de bebeluși cu mitocondrii donate s-au născut acum în Marea Britanie reprezintă prima etapă în ceea ce va fi probabil un proces lent și prudent de evaluare și rafinare a donării mitocondriale”, a declarat Sarah Norcross, director al Progress Educational Trust.

Nu există încă informații publice despre faptul că procedura a fost un succes.

”Va fi intereant de aflat cât de bine a funcționat această tehnică a funcționat la nivel practic, dacă bebelușii născuți în urma aplicării ei au mai suferit boli mitrocondriale sau dacă există riscul de a le dezvolta mai târziu în viață”, și-a declarat reticența prof. Prof Robin Lovell-Badge, de la Francis Crick Research Institute

Potrivit unor estimări, 150 de bebeluși s-ar putea naște prin această metodă în Marea Britanie în fiecare an.

Publicitate