Primul român care merge la pușcărie pentru zădărnicirea combaterii bolilor!

Curtea de Apel Ploieşti a respins, miercuri, apelul intentat de Matei Strugurel, astfel că decizia de condamnare la un an de închisoare cu executare dată de Judecătoria Buzău rămâne definitivă, potrivit SpotMedia.

În luna aprilie 2020, bărbatul a plecat din spital înainte să primească rezultatul testului de COVID-19 și a fost condamnat – în premieră pentru România – pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Strugurel Matei, 36 de ani, din comuna Grebănu, județul Buzău, a fost internat pe 19 aprilie 2020 la Spitalul Județean din Buzău, Secția de Boli Infecțioase, fiind diagnosticat cu TBC. Pentru că bărbatul tușea foarte rău, a fost izolat.

Pacientul a fugit din unitatea medicală chiar înainte de primirea rezultatelor testului pentru Covid. Bărbatul a fost găsit trei ore mai târziu de polițiști în zona Gara Boboc, în timp ce se îndrepta liniștit spre casă. Polițiștii l-au dus înapoi la spital.

Testul pentru infecția cu noul coronavirus i-a ieșit negativ, însă s-a confirmat suspiciunea de TBC.  Strugurel a rămas internat două luni, până în iunie. A doua zi după fuga lui, pe 21 aprilie, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău a fost înregistrată o cauză penală având ca obiect comiterea infracțiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor”, prevăzută de art. 352 alin. 1 Cod penal.

Pe 10 decembrie a primit sentința: un an de închisoare cu executare. Decizia nu era definitivă. A făcut apel, însă miercuri, 28 iulie, magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au respins ca inadmisibil apelul, astfel că decizia de condamnare la un an de închisoare cu executare, dictată inițial de Judecătoria Buzău, rămâne definitivă.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, bărbatului i-a fost interzisă exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei sau considerarea ca executată a pedepsei principale cu închisoarea. De asemenea, trebuie să achite 550 de lei cheltuieli de judecată.