Probleme pentru Guvernul Cîțu: pensionarii, fermierii, minerii și gardienii au ieșit în stradă

Astăzi, Asociația Forța Fermierilor pichetează sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Tot astăzi are loc un protest la Ministerul Justiției. Pe lângă fermieri și minerii de la Valea Jiului, și polițiștii din penitenciare au ieșit în stradă.

Aceștia au mers la Ministerul Justiției, acolo unde s-au legat cu lanțuri. Oamenii legii cer să li se plătească orele suplimentare și spun că nu sunt de acord cu măsurile de austeritate.

Fermierii își manifesta protestul public față de neincluderea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară, aferente anului 2020, în proiectul legii bugetului.

Asociația spune, într-un comunicat, că ministrul Adrian Oros ar trebui să demareze de urgență consultări cu președintele PNL, Ludovic Orban, cu președinții celorlalte partide din coaliția de guvernare, cu președinții partidelor de Opoziție, pentru votarea, în unanimitate, a unui amendament la Legea Bugetului de Stat, care să includă aceste despăgubiri, atunci când proiectul va ajunge în Parlament. Cea mai simplă soluție ar fi menționarea ca aceste despăgubiri să fie plătite din Fondul de Rezervă al Guvernului.

Nu există nicio o alternativă la votarea unui amendament pentru plata despăgubirilor de secetă. Orice discuție privind alte variante, nu reprezintă decât o tentativă de a-i amăgi pe fermieri.

Oricine susține așa-numitele „măsuri alternative” nu face decât să prelungească suferința fermierilor români și îl face scăpat pe ministrul Oros de răspunderea publică în a-și respecta cuvântul dat în fața fermierilor.

Pentru Asociația Forța Fermierilor, acest lucru este inacceptabil, noi nu ne târguim cu soarta agriculturii naționale. Despăgubirile trebuie acordate sau cineva va plăti un preț politic foarte mare, mai devreme sau mai târziu.

Și noi nu ne dorim asta. Noi dorim să colaborăm cu toate partidele, și de la Putere și din Opoziție, și să cooperăm cu orice ministru al Agriculturii, ce este desemnat de decidentul politic. Reamintesc că noi nu avem revendicări politice, nu vrem demisia cuiva, nu dorim decât ca ministrul Agriculturii să își respecte cuvântul dat în fața fermierilor”, a declarat Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.