Propunere Controversată a Comisiei Europene: statele membre UE vor fi obligate să preia cote de migranți pentru a ajuta țările care nu pot face față singure!
Pe 23 septembrie, Comisia Europeană a propus o nouă politică privind migrația și azilul, la două săptămâni după incendiul devastator din tabăra de migranția Moria (Grecia), care a lăsat mii de persoane fără adăpost și a stârnit un val de emoție.
Propunerea Comisiei Europene introduce obligația ca statele membre să preia migranți, în anumite cote calculate după o formulă care ține cont de specificul situației. Acest proiect este susținut în acest moment de Germania și Franța și va provoca serioase controverse în interiorul UE, potrivit surselor diplomatice consultate de G4Media.ro.
Pe lângă cancelarul austriac și liderii din grupul de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia), și alte state și-au exprimat deja nemulțumirea cu privire la intenția Comisiei Europene de a impune cote pentru a ajutat statele care primesc în mod normal valurile de migranți (Grecia, Italia, Spania, Malta ori Cipru).
De altfel, Comisia Europeană a pus accentul pe ideea de solidaritate în comunicatul oficial, dar și în documentul oficial care prezintă noua propunere. ”Noul pact stabilește proceduri îmbunătățite și mai rapide în cadrul sistemului de azil și migrație și asigură echilibrul între principiile partajării echitabile a responsabilității și solidarității. Acesta este esențial pentru restabilirea încrederii între statele membre și în capacitatea Uniunii Europene de a gestiona migrația”, arată Comisia.
Astfel, statele membre UE vor fi obligate prin această nouă legislație să acționeze solidar, să sprijine statele membre care se confruntă cu presiuni exercitate de migrație prin preluarea de migranți și gestionarea reptrierii acestora.
Contribuțiile fiecărui stat membru pot fi: transferul solicitanților de azil din țara de primă intrare, asumarea responsabilității pentru returnarea persoanelor care nu au drept de ședere, diverse forme de sprijin operațional.
Contribuțiile mai stricte, care presupun preluările de migranți, vor fi obligatorii în perioadele de criză, când statele membre se confruntă cu o presiune importantă exercitată de migrație.
Ce pași urmează. Propunerea Comisiei Europene va fi discutată și negociată de Parlamentul European și Consiliul UE. Comisia Europeană cere celor două instituții să ajungă la un acord politic referitor la principiile de bază ale Regulamentului privind gestionarea azilului și a migrației și să adopte Regulamentul privind Agenția UE pentru Azil până la sfârșitul anului.
Citește aici propunerea de Regulament a Comisiei Europene