Protest împotriva construirii teraselor de la Curtea Domnească

Duminică, 23 iunie 2019, între orele 10-13, va avea lor un protest în zona Curții Domnești, acolo unde în acest moment se află în desfășurare o organizare de șantier pentru construcția unor terase.

Apelul la respect pentru istoria orașului Piatra-Neamț este organizat prin intermediul rețelei de socializare Facebook, de către ”Societatea altfel”.

Publicitate

Sunt așteptați să participe la acest protest toate persoanele care susțin protejarea și conservarea vestigiilor arheologice, precum și al monumentului istoric aflat în imediata vecinătate al construcției celor trei cafenele.

Ce înseamnă zona de protecţie a unui monument istoric şi de ce este necesară? Zona de protecţie din jurul unui monument este o porţiune de teren delimitată şi trecută în regulamentul local de urbanism pe care nu se pot face construcţii, plantaţii şi alte lucrări care ar pune în pericol, ar polua, ar diminua vizibilitatea, ar pune în pericol eventualele vestigii arheologice subterane aflate sub sau înimediata vecinătate a monumentului.

Este o zonă-tampon între monument şi mediul înconjurător actual. Zonele de protecţie din jurul monumentelor istorice sunt de minimum 100 de metri în localităţile urbane, de 200 de metri în localităţile rurale şi de 500 de metri în exteriorul localităţilor, distanţe măsurate de la limita exterioară a terenurilor pe care se află monumente istorice.

Terenul pe care se află un monument istoric include, în afară de construcţia propriu-zisă, şi drumuri de acces, scări, parcul sau grădina, turnuri, chioşcuri şi foişoare, gardul sau zidul de incintă, bazine, fântâni, statui, cimitire şi alte construcţii sau amenajări care formează ansamblul monumentului”, se arată în descrierea evenimentului de duminică, 23 iunie.

Amintim că terasele ce vor fi construite au toate avizele necesare de la primărie, dar și de la Ministerul Culturii iar pănă în toamna acestui an se așteapă darea în folosință a acestora.

Publicitate