Protest împotriva construirii teraselor în incinta Curții Domnești

Astăzi, 23 iunie 2019, la orele amiezii, a avut loc un protest în parcul central din municipiul Piatra-Neamț, în zona în care urmează să fie construite trei terase.

Protestul a adunat câteva zeci de persoane din societatea civilă, dar a avut și o participare a câtorva activiști USR-Plus, care s-au alăturat protestului.

Publicitate

Echipele USR și PLUS Piatra Neamț s-au alăturat protestului inițiat de societatea civilă pietreană împotriva proiectului care vizează construirea unor terase cu funcțiune de alimentație publică în imediata vecinătate a monumentului istoric Ansamblul Curții Domnești.

Cele aproximativ 30 de persoane prezente au protestat pașnic, cu scopul de a le transmite reprezentanților Primăriei Piatra Neamț și ai Ministerului Culturii că patrimoniul cultural trebuie protejat”, au declarat reprezentanții formațiunii politice.”

Referitor la zona istorică a Curții Domnești, o propunere interesantă a venit din partea grupului de inițiativă ce activează în Piatra-Neamț, ”Societatea altfel”:

Dat fiind că Ansamblul Curții Domnești din Piatra Neamț este principala referință istorică a orașului si considerând că acest ansamblu trebuie să rămână moștenire urmașilor, urmașilor noștri, noi vom propune Consililui Local Piatra Neamț sș instituie și să susțină o Garda de Respect si Protecție culturală a acestui simbol de prestigiu.

Această Gardă ar putea fi formată din 4 tineri voluntari (îmbrăcați in straiele oștenilor lui Ștefan cel Mare), care în fiecare duminică să faca un rond (un fel de ritual) al Curții Domnești și să inspecționeze „starea de sănătate” a monumentelor, iar raportul pe care îl întocmesc să fie adus la cunostința publicului, prin viu grai pe platoul Curții (eventual la Turn) la o ora fixă din aceeasi duminică (ora 12.00 de exemplu!).

În acest fel, atât autoritățile locale, pietrenii dar și turiștii vor constientiza mai usor valoarea istorică, culturală și ahitectonică a ansamblului simbol al orașului!”, se arată în propunerea celor de la ”Societatea altfel”.

Publicitate