Protest masiv al jurnaliștilor, din toată țara, împotriva Trustului Realitatea!

Către Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România

Stimaţi Colegi,

Am hotărât să vă trimitem un semnal public privind starea şi condiţia jurnalistului din România, membru al aşa numitei „puteri a statului”, perceput de cetăţean ca fiind în serviciul public.

Publicitate

Suntem de vârste şi condiţii diferite, bărbaţi şi femei cu familii şi obligaţii financiare, toţi profesionişti dornici să muncească din greu şi în mod onest pentru informarea corectă a opiniei publice, adevăratul stăpân al unei prese libere.

Menţionăm că niciunul dintre noi nu am fost angajaţi pe criterii politice sau clientelism, nici nu am fost recrutaţi de patronatul vreunui trust de presă de pe holurile Agenţiei unde cerşeam ajutorul de somaj. Fiecare dintre noi are acumulaţi ani de muncă şi experienţă, iar valoarea competenţelor noastre nu este certificată doar prin diplome sau licenţe ci şi prin recunoaştere publică, notorietate şi respectul cititorilor şi/sau al telespectatorilor noştri.

Timp de mai multe luni am trăit un coşmar ca angajaţi la „Realitatea” online, fiind umiliţi şi jigniţi atât de patronat cât mai ales de „şefi” fără competenţe sau vocaţie, personaje agresive, numite arbitrar în funcţii de conducere, deşi au suferit condamnări penale.

Ne-am făcut datoria şi am furnizat informaţiile solicitate în targeturile agreate, respectând deontologia jurnalistică şi principiile moralei publice. Cu toate acestea, am fost atacaţi şi înjosiţi de noua conducere, impunându-ni-se o politică editorială aberantă, lipsită de logică şi abuzivă, iar când ne-am exprimat opiniile ca profesionişti, menţionând că nu este corectă tabloidizarea şi ducerea site-urilor în zona promiscuităţii, ne-au fost blocate salariile sub pretexte false şi jenante. Am continuat să muncim şi ne-am cerut drepturile cu decenţa jurnalistului a cărui demnitate nu se negociază, iar ca răspuns unii au fost concediaţi abuziv, iar celorlalţi li s-a pus pumnul în gură.

 

Stimaţi Colegi,

Nu ne-am făcut jurnalişti ca să ne fie pusă botniţa, nici să ne gudurăm pe la picioarele şefilor vremelnici. Am ales să fim oameni de presă pentru că noi credem în adevăr şi în nevoia de onestitate în viaţă. Vă cerem să luaţi atitudine şi să vă alăturaţi protestului nostru în care contestăm aservirea presei unor interese oligarhice şi desfiinţării demnităţii jurnaliştilor.

 

06.12.2019

 

Semnatari:

Carmen Dumitrescu – Teleorman

Mica Svab – Maramureş

Vlad Andrei Manolăchescu – Covasna

Romeo Dorian Crîşmaru – Mehedinţi

Augusta Tesinschii – Sălaj

Adrian Tudor – Tulcea

Raluca Budusan – Sibiu

Maria Mădălina Hârjoghi – Brăila

Claudia Toader – Bacău

Florin Crăciun – Bacău

Dan Bîrjoveanu – Neamț

Vlad Călin Dumitrescu – Prahova

Dan-Cătălin Predescu – Galați

Cristian Lapa – Vaslui

Cătălin Stancu – Vrancea

Horia Sorin Secli – Harghita

Petronel Tudor – Ialomița

Paul Marius – Alba

Alexandru Vlaicu – Argeș

Anca Spânu – Galați

Daniel Bâlteanu – Timișoara

Publicitate