Regula celor 5 metri la semaforul roșu. Cea mai mare parte a pietonilor nu știu că pot fi amendați

Mulți pietoni tind să traverseze pe roșu atunci când strada este goală, dar aceasta poate duce la amenzi dacă un echipaj de poliție este în apropiere. Există însă o modalitate de a evita sancțiunile, respectând legislația rutieră din România.

Când semaforul este roșu, dar strada este goală, pietonii pot evita amenda traversând la o distanță mai mare de 5 metri de trecerea de pietoni cu semafor roșu, informează site-ul soferidinromania.ro.

Potrivit legislației, zona de influență a unui semafor pentru pietoni are o lungime de 5 metri, măsurată de la marcajul trecerii de pietoni. Orice traversare la o distanță mai mică de 5 metri de semafor, în timp ce acesta este roșu, încalcă regulile de circulație.

Regula celor 5 metri

Legislația rutieră din România stabilește clar că pietonii trebuie să respecte semaforul și să traverseze strada doar pe trecerea de pietoni marcată și atunci când semaforul indică culoarea verde. Zona de influență a semaforului pentru pietoni, în care este obligatorie oprirea, se întinde pe o lungime de 5 metri de la marcajul trecerii de pietoni. Traversarea în această zonă în timp ce semaforul este roșu constituie o încălcare a regulilor de circulație.

Excepții și precauții

Teoretic, pentru a evita amenda, pietonii ar trebui să traverseze la o distanță mai mare de 5 metri de semaforul roșu. Cu toate acestea, această practică nu este recomandată, deoarece intră în conflict cu alte reguli din Codul Rutier, care stipulează că pietonii trebuie să traverseze carosabilul rapid și pe cea mai scurtă cale perpendiculară pe direcția de mers, ținând cont de traficul autovehiculelor.

„Pietonii trebuie să traverseze rapid carosabilul pe cea mai scurtă cale perpendiculară pe direcția de mers, ținând cont de traficul autovehiculelor. Dacă densitatea traficului, viteza vehiculelor, vizibilitatea sau fluxul traficului o cer, carosabilul poate fi traversat doar la intersecții sau la treceri de pietoni marcate”, explică Codul Rutier german, o regulă care se aplică în mod similar și în alte țări europene.

Pietonii sunt sfătuiți să utilizeze întotdeauna trecerile de pietoni sau marcajele existente la semafoare pentru a traversa strada în siguranță și pentru a evita sancțiunile. De asemenea, este important să nu obstrucționeze traficul auto și să traverseze strada doar atunci când este sigur să facă acest lucru.

În concluzie, deși regula celor 5 metri poate fi teoretic aplicată pentru a evita amenda, pietonii ar trebui să fie conștienți de importanța respectării tuturor regulilor de circulație pentru a asigura siguranța personală și a celorlalți participanți la trafic. Traversarea pe roșu, chiar și la o distanță mai mare de 5 metri de semafor, poate fi periculoasă și este descurajată de autoritățile rutiere.

Publicitate