Replica Maiei Sandu către liderii pro-ruși ai Găgăuziei: ”În UE nu vreți, dar spital de la UE – vreți”.

Replica Maiei Sandu către liderii pro-ruși ai Găgăuziei: „În UE nu vreți, dar spital de la UE – vreți”. Acuzația ei vine pe fondul presiunilor crescute a liderilor din Găgăuzia ca guvernul de la Chișinău să planifice construirea unui spital regional în această regiune.

Pe de altă parte, în ultimele săptămâni, în Găgăuziua s-au organizat mai multe manifestații în care se cerea sprijinul direct al Kremlinului pentru reducerea prețurilor la energie, notează defapt.ro.

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitrii Konstantinov i-a adresat trimis Maiei Sandu o scrisoare în care o roagă să intervină pentru deschiderea unui spital regional în Găgăuzia.

Speakerul legislativului local menționează că donatorii europeni planifică să investească în deschiderea unor spitale regionale moderne, iar autoritățile de la Comrat și-ar dori o astfel de instituție publică și în municipiul lor, scrie Newsmaker.md.

„Din păcate, Ministerul Sănătății planifică deschiderea unui spital regional în sudul R. Moldova doar în mun. Cahul. În UTA Găgăuzia, care dispune de 3 spitale regionale și care deservesc nu doar populația din autonomie, ci și din raionalele vecine din sudul țării (Basarabeasca, Cantemir, Cimișlia, Taraclia și chiar Cahul) nu se planifică, cu regret”, menționează Konstantinov în scrisoarea adresată Maiei Sandu.

Subiectul a fost abordat și în cadrul întrevederii din 2 septembrie a Maiei Sandu cu deputații Adunării Populare. Un parlamentar local a menționat și subiectul deschiderii unui spital la Comrat și a remarcat că „Găgăuzia nu a fost inclusă în acest plan”.

„În UE nu vreți, dar spital de la UE – vreți. Trebuie de decis”, i-a dat replica Maia Sandu.

În august, în Găgăuzia au avut loc acțiuni de protest prin care li se cere autorităților moldovenești să înceapă negocierile cu Federația Rusă în ceea ce privește livrările de gaze, transmite ziarul rus Nezavisimaia Gazeta, citat de Rador.