Republica Moldova refuză să vândă Ucrainei cele 6 Mig-29 neoperabile de teamă să ”nu irite Rusia”!

În primele zile de război, Ucraina a rugat insistent conducerea Republicii Moldova să vândă cele 6 MiG-29, pe care le deține și nu sunt folosite. Acestă afacere eșuată este subiectul unui articol în presa ucraineană.

În primele zile ale invaziei ruse, conducerea ucraineană a făcut apel la guvernul moldovean să vândă sau să transfere Ucrainei aeronavele de luptă ale Forțelor Aeriene ale Moldovei, notează stiripesurse.ro.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova are șase avioane de vânătoare MiG-29 bazate la o bază aeriană din nordul țării. Potrivit datelor oficiale, toate sunt în stare de funcționare deși se află într-o stare tehnică deplorabilă.

Chiar dacă Guvernele de la Chișinău au încercat multă vreme să le vândă, ele ruginesc în continuare pe aeroportul din Mărculești, informează timpul.md.

Totuși, surse din publicație susțin că Kievul a primit un refuz categoric din partea conducerii guvernului Republicii Moldova la cererea acesteia, explicând „nu vrem să irităm Rusia”. Repubica Moldova credea că Rusia o va considera o încălcare a principiului neutralității dacă Chișinăul ar fi decis să vândă un bun pe care îl deține.

În plus, zilele trecute, R. Moldova a încetat practic să mai fie neutră în războiul ruso-ucrainean și a decis să ia măsuri care au iritat Moscova, prin interzicea simbolicii fasciste – lenta Sf. Gheorghe, literele ”Z” și ”V”.