Rețea de inspectori RAR, prinsă în flagrant! Primeau șpaga printr-o firmă de curierat

Tribunalul Vaslui a emis o condamnare cu suspendare în data de 26 ianuarie pentru o șoferiță acuzată de dare de mită în cadrul unui vast scandal de corupție la Registrul Auto Român (RAR).

Femeia, clientă a unei grupări specializate în falsificarea certificatelor ITP, a trimis sute de euro inspectorilor RAR prin intermediul unei firme de curierat, având ca scop obținerea atestărilor false ale inspecției tehnice periodice pentru vehiculele sale.

Publicitate

Conform deciziei instanței, șoferița a fost condamnată la un an și patru luni de închisoare cu suspendare, iar sentința nu este definitivă. Aceasta a optat pentru un acord de recunoaștere a vinovăției în colaborare cu procurorii anticorupție, evitând astfel executarea unei pedepse cu închisoarea.

Ancheta DNA a scos la iveală o rețea de corupție la o stație atestată RAR din Bârlad, unde clienții, printre care și șoferița menționată, plăteau sume semnificative pentru a obține ilegal inspecția tehnică periodică (ITP) pentru vehiculele lor.

Anchetatorii au stabilit că, pe 1 aprilie 2021, șoferița a pus într-un plic 300 de euro și două certificate de înmatriculare, pe care l-a trimis prin Fan Curier unui inspector RAR din Bârlad, urmând ca, în schimbul banilor, acesta să ateste în mod nereal efectuarea inspecției tehnice periodice a două vehicule.

Inspectorii RAR implicați în acest scandal atestau fals că vehiculele au trecut cu succes de inspecția tehnică, chiar dacă acestea nu se aflau fizic în stație.

Detalii despre caz:

  • Șoferița a recunoscut faptele de corupție și a acceptat sancțiunile stabilite de instanță în cadrul acordului de recunoaștere a vinovăției.
  • Ancheta DNA a relevat că o grupare infracțională formată din inspectori RAR a activat între iunie 2020 și aprilie 2021.
  • Fiecare șofer care trecea prin stația RAR plătea 150 de euro pentru fiecare vehicul care nu se afla în țară pentru a primi ITP-ul.
  • Ionuț Verman, identificat ca liderul grupării, coordona inspecțiile tehnice periodice ilegale și impunea valoarea mitei, gestionând împărțirea banilor între membrii grupării.

Inspectorii RAR sunt cercetați în prezent într-un dosar penal separat sub suspiciunea comiterii infracțiunilor de luare de mită, dare de mită și fals intelectual.

Publicitate