România a atins punctul critic: medicii aleg dintre infectații cu Covid ce pacienți salvează

Cea mai mare temere a medicilor, exprimată sistematic în ultimele 6 luni, s-a transformat în realitate: în unele spitale din România, aceștia sunt nevoiți să decidă ce pacienți îmbolnăviți cu Covid-19 sunt salvați.

Din cauza creșterii numărului de bolnavi în stare gravă, locurile la Terapie Intensivă nu mai sunt suficiente în unele orașe. Țara noastră ajunge, astfel, în situația în care au fost Italia, Marea Britanie și alte state astă-primăvară, anunță ziaristii.com.

Într-un interviu acordat pentru Digi 24, medicul Violeta Tănase, șefa UPU din Spitalul Județean Ploiești, spune că acolo s-a ajuns în situația trierii pacienților încă de acum 2-3 săptămâni.

Doctorii trebuie să decidă cine are șanse mai mari de supraviețuire, pentru a-i face loc la Terapie Intensivă. Unii bolnavi, care ar trebui intubați imediat, așteaptă și câte 3 zile în Unitatea de Primiri Urgențe, din cauza lipsei paturilor la ATI.

„Problema este că nu există soluție. Bucureștiul e plin și județele din jurul nostru de asemenea pline”

Doctorița spune că „orice loc de terapie intensivă contează în acest moment. Absolut orice loc. Orice ventilator este o șansă în plus pentru un pacient în stare critică”.

Situația fiind gravă peste tot, pacienții nu mai au unde să fie transportați în alte spitale, cum a fost până acum. „Această situație (când rudele bolnavilor fac presiuni să li se găsească acestora un loc la Terapie Intensivă – n. red.) se întâmplă zilnic, la aceste presiuni suntem supuși zilnic, pentru că aproape fiecare dintre pacienții critici au niște aparținători care bineînțeles că sunt îngrijorați și care bineînțeles că-i vor salvați. 
Problema este că nu există soluție. În ultimele două-trei săptămâni, practic, Centrul Național de Coordonare nu ne-a mai ajutat cu niciun transfer nicăieri. În urmă cu niște săptămâni, am transferat pacienți, chiar și la Oradea a fost discuția la un moment dat să fie transferat unul dintre pacienți, dar între timp s-a creat un loc în terapia noastră intensivă și s-a evitat acest zbor, pe o asemenea distanță.
Sunt cam trei săptămâni de când nu au mai avut soluții pentru noi, pentru că Bucureștiul a fost plin și județele din jurul nostru de asemenea pline”.

Ce a spus medicul Violeta Tănase

Digi 24: Ați fost nevoită până acum să luați o decizie din acelea urâte? 

Dr. Violeta Tănase: Da!

Digi 24: Adică cineva trăiește, cineva nu trăiește?

Dr. Violeta Tănase: Practic, trebuie să alegem dintre ei, în momentul în care se creează un loc sau două în Terapie Intensivă, trebuie să alegem dintre cei șase, de exemplu, care ar necesita îngrijire pe cel care pare cel mai indicat să intre pe un loc eliberat.

Digi 24: Adică pe cel care are cele mai multe șanse.

Dr. Violeta Tănase: Da!

Digi 24: De câtă vreme luați decizii de-astea?

Dr. Violeta Tănase: De două-trei săptămâni suntem în această situație critică.

Digi 24: Între un tânăr și o persoană în vârstă veți alege tânărul pentru un pat de terapie intensivă?

Dr. Violeta Tănase: Mă întrebați pe mine, ca persoană? Da. Nu știu dacă este o poziție generală a colectivului, dar eu, ca medic, da.

Digi 24Adică am ajuns acolo unde nu voiam să ajungem, nu?

Dr. Violeta Tănase: Da! Ați crezut că n-am ajuns? Nu, am ajuns!

Publicitate