România se află pe locul 2 în lume la numărul de pizza comandată și pe locul 1 la shaorma

Analiza datelor efectuată de compania de livrări Glovo dezvăluie că românii s-au clasat pe locul al doilea la nivel mondial în ceea ce privește numărul de comenzi de pizza, cu București în fruntea orașelor europene de Sud-Est în acest capitol.

Conform raportului Glovo, anul trecut a fost unul record pentru industria de livrări de pizza în România, cu peste 5 milioane de comenzi plasate, clasând țara pe locul al doilea în lume. Italia, patria acestui preparat iconic, ocupă primul loc, iar Spania se află pe locul al treilea.

Publicitate

Bucureștiul, lider necontestat Capitala României, București, s-a dovedit a fi epicentrul poftelor pentru pizza, depășind orașe celebre precum Roma sau Barcelona. Analiza datelor a arătat că cel mai mare număr de comenzi de pizza a avut loc în București, confirmând faptul că pizza este preferată în continuare în mod semnificativ în rândul locuitorilor orașului.

Alte orașe mari din țară, precum Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Oradea și Brașov, se numără printre următoarele în topul consumului de pizza, reflectând pasiunea răspândită pentru acest preparat în întreaga țară.

Preferințe culinare și recorduri Studiul a evidențiat că românii rămân fideli sortimentelor tradiționale de pizza, cele mai comandate tipuri fiind Diavola, Quattro Stagioni, Quattro Formaggi, Margherita și Capriciosa. De asemenea, vineri și sâmbătă au fost zilele preferate pentru a plasa comenzi de pizza, reprezentând 32% din totalul comenzilor.

Un alt aspect interesant este faptul că momentul de consum preferat al românilor este în intervalul orar 19:00 – 21:00, când este plasat mai mult de o treime din totalul comenzilor. Recordul zilnic a fost înregistrat pe 20 decembrie 2023, la 11:57, când s-au comandat, în medie, o pizza la fiecare 3 secunde și jumătate.

8 martie, ziua record pentru livrări de pizza Pe parcursul anului, 8 martie a fost ziua cu cele mai multe livrări de pizza, cu peste 24.000 de comenzi. Cea mai scumpă comandă înregistrată pe aplicația Glovo a fost de 3.958 de lei, plasată din Constanța.

Cu toate acestea, nu numai pizza a captat atenția românilor. Șaorma a fost la fel de populară, cu peste 3,31 milioane de porții livrate în 2022. România ocupă primul loc la nivel global în ceea ce privește consumul de șaorma din rețeaua aplicației de livrare în 25 de țări.

Studiul a evidențiat și preferințele românilor pentru preparate tradiționale, precum papanașii, ciorba de fasole și micii, ocupând primele poziții în topul preferințelor.

În contextul acestei „lupte culinare” pe platformele de livrări, se observă o preocupare crescută pentru problemele de sănătate, cu Organizația Mondială a Sănătății raportând că aproximativ 58% dintre adulții români sunt supraponderali, un procent ușor sub media UE.

Publicitate