România se află pe primul loc în UE la numărul de zile libere acordate bugetarilor!

România se află în fruntea clasamentului european la numărul de zile libere acordate în cadrul sărbătorilor, conform unui raport recent. În prezent, țara noastră oferă oficial 15 zile libere, situație în care este egalată doar de Lituania și Slovenia în Uniunea Europeană.

Datele arată că șase alte state, precum Malta, Austria și Slovenia, beneficiază de 14 zile libere, în timp ce Ungaria dispune de 12 zile libere, Franța de 11, iar Germania variază între 10 și 13 zile libere, în funcție de landul federal.

Publicitate

La polul opus, cu numai zece zile libere, se regăsesc țări precum Irlanda, Estonia și Belgia. În anul 2023, se înregistrează 12 sărbători legale în timpul săptămânii și trei în weekend, inclusiv Paștele, Rusaliile și Anul Nou.

În plus, în 2023, au existat și trei zile libere „punte”, care au fost acordate mai ales sectorului bugetar. În ciuda acestor liberări suplimentare, nu există încă un studiu de impact care să evalueze impactul economic și social al acestor zile libere sau al zilelor „punte” însoțitoare.

Comparativ, în Statele Unite ale Americii există 11 sărbători federale recunoscute de guvernul Statelor Unite. În timpul acestor zile, angajații guvernamentali neesențiali sunt eliberați de la serviciu, iar majoritatea birourilor guvernamentale, inclusiv oficiile poștale, sunt închise.

În Marea Britanie, numărul zilelor libere scade la opt.

Iată lista zilelor libere în România pentru anul 2023:

1 – 2 ianuarie: Anul Nou (duminică, luni)
23 – 24 ianuarie: Ziua Unirii Principatelor Române (luni, marți)
14 aprilie: Vinerea Mare (vineri)
16 – 17 aprilie: Paște ortodox (duminică, luni)
1 mai: Ziua Muncii (luni)
1 iunie, 2 iunie: Ziua Copilului (joi, vineri)
4 iunie: Rusalii (duminică)
5 iunie: A doua zi de Rusalii (luni)
14 – 15 august: Adormirea Maicii Domnului (luni, marți)
30 noiembrie: Sfântul Andrei (joi)
1 decembrie: Ziua Națională a României (vineri)
25 – 26 decembrie: Crăciunul (luni, marți)
În total, anul 2023 va număra 17 zile libere în România.

Câteva țări cu cele mai multe zile libere sunt Nepal – 35, Birmania – 32 și Iran, cu 26 de sărbători legale în care nu se lucrează.

sursa: defapt.ro

Publicitate