România va plăti 3 miliarde euro daune pentru că nu a permis exploatarea de la Roșia Montană

În urma unui proces de arbitraj desfășurat la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID), România a primit o sentință nefavorabilă în dosarul legat de proiectul minier de la Roșia Montană.

Chiar dacă decizia oficială va fi anunțată pe 10 februarie, surse neoficiale indică deja că țara noastră a pierdut procesul împotriva companiei canadiene Gabriel Resources, iar aceasta cere despăgubiri în valoare de peste 3 miliarde de dolari, conform informațiilor furnizate de Digi24.

Publicitate

În urma presiunii exercitate în 2013 de către zeci de mii de protestatari sub sloganul „Uniți, salvăm Roșia Montană”, Guvernul de atunci a decis să nu aprobe exploatarea aurului în zonă.

Ca urmare, Gabriel Resources a inițiat un arbitraj în fața ICSID în iulie 2015, susținând că refuzul României de a autoriza proiectul minier este ilegal. Tribunalul de Arbitraj a declarat procedura închisă la 14 septembrie 2023, iar acum compania canadiană solicită daune substanțiale.

La nivel guvernamental, subiectul a fost discutat, iar premierul Marcel Ciolacu a fost informat că România ar trebui să plătească peste 3 miliarde de dolari despăgubiri. Aflat într-o stare de iritare profundă, premierul a declarat că responsabilitatea pentru protestul din 2013 ar trebui atribuită fostului premier Dacian Cioloș și celor care au inițiat mișcarea de protest.

În contextul evenimentelor din 2013, zeci de mii de români au ieșit în stradă, manifestând timp de trei săptămâni împotriva proiectului de exploatare auriferă de la Roșia Montană.

Protestele au avut loc în mai multe orașe, inclusiv București, și în străinătate, iar acestea au determinat respingerea proiectului legislativ de către Guvernul Ponta. Totuși, în urma recentei decizii de arbitraj, România se confruntă acum cu o situație complicată și cu implicații financiare semnificative.

Publicitate